Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap A Hubay-palota története – ráadás

A Hubay-palota története – ráadás

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Duna-part és a Fő utca között építtette fel palotáját a 19. század végén Hubay Jenő hegedűművész. Néhány fontos terme, amely a háborús pusztítás után megmaradt, napjainkban helyreállítva látható.

- hirdetés -

Az elmúlt alkalommal részletesen elmeséltem a palota történetét.

Ma egy régi újságcikket mutatok, amely a Vasárnapi Újság 1917. június 3-i számában jelent meg. Az eredeti posztot nem akartam felduzzasztani vele, de annyira érdekes, hogy mindenképpen érdemes belenézni, átolvasgatni. Így ráadásként mutatom meg.

A Vasárnapi Újság, amely az egyik legnépszerűbb, legnívósabb illusztrált hetilap volt, Művészek otthonukban című sorozatában fényképekkel mutatta be Hubay Jenő már életében legendássá vált otthonát. A kétoldalas anyagot egy Hubay-önéletrajzzal indították, melyet e cikk számára frissen írt a művész (még egyszer írom: a dátum 1917), majd következett a Hubay-palota leírása.

A könnyebb olvashatóság kedvéért az oldalt feldaraboltam, talán így olvashatóbb lett.

A leírt lakrészek közül – mint előző alkalommal már írtam – a zeneszalon és a dohányzószoba falai élték túl a második világháborús bombázást. Mellettük valamennyire sikerült rekonstruálni a “szőnyeggel borított falépcsőzet”-et. Mindezek mai állapotáról itt nézegethetünk szép képeket. Az időközben szerencsésen előkerült és visszaszerzett jávorfa zongora a Beethoven-szoborral ma a Zenetudományi Intézet kiállításán tekinthető meg.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X