Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kataliszt A kávéház, ahol Strauss, Kálmán és Lehár is törzsvendég volt

A kávéház, ahol Strauss, Kálmán és Lehár is törzsvendég volt

Cafe Ramsauer - Bad Ischl, Kaiser-Franz-Josef-Strasse 8., Ausztria, Oberösterreich

Ausztria működő kávéházai közül a Café Ramsauer a legkorábbi alapítású. 1826-ban nyílt meg, három évvel korábban, mint vetélytársa, a szintén Bad Ischl belvárosában található Zauner.

- hirdetés -

- hirdetés -

Bad Ischl, a Felső-Ausztria és Salzburg tartományok határán elhelyezkedő történelmi fürdőváros a Habsburgoknak köszönheti felemelkedését és nemzetközi üdülőhellyé válását. Már Zsófia főhercegnő, Ferenc József édesanyja idejében a család kiemelt nyári tartózkodási helye volt. A fiatal császár itt ismerkedett meg leendő feleségével, Sissivel, s hatvan éven keresztül Ischl-ben töltötte a nyarakat. A császári családot természetesen sokan követték ebben, hiszen aki valamit is adott magára, ezekben az évtizedekben Ischl-ben nyaralt.

A császárról elnevezett városközponti utcában találjuk a Café Ramsauert.

A Café Ramsauer – forrás: http://hilde-spiel.zurerinnerung.at

Hála a színházhoz való közelségének, a császári idők óta ide jártak a művészek és a prominens személyiségek (a vetélytárs Zauner pedig elsősorban az arisztokrácia kávéháza volt).

A Ramsauer máig őrzi és ápolja a nagy muzsikusok emlékét.

Fennmaradt, kinek melyik volt a kedvenc helye, amit a falakon képekkel dokumentálnak. Így a mai látogató megállhat például a Keringőkirály törzsasztala előtt — sőt, akár le is telepedhet oda. Johann Strauss négy évtizeden át járt Ischlbe, 1883 óta saját villája is volt (sajnos, mára lebontották…) és sok időt töltött a Ramsauerban biliárdozással. A fáma szerint, ha közben egy ígéretes dallam jutott eszébe, azt rögtön lejegyezte a mandzsettájára, mint a helye feletti rajz is mutatja.

Lehár Ferenc mintegy négy évtizeden át töltötte nyarait rendszeresen Ischlben. Traun-parti villája ma emlékmúzeumként Bad Ischl egyik legfőbb vonzereje. Majd lesz róla külön poszt! Szép otthona mellett kávéházba is járt. Az ő törzsasztala közvetlenül Johann Strauss asztala mellett volt – mivel egy jó nemzedéknyi különbség volt köztük, kár, hogy nem egyidőben járhattak oda.

Kálmán Imrének is volt villája Ischlben, s így törzsasztala a Ramsauerben. Ők Lehárral biztosan találkoztak, van is róluk egy kép, amint a belvárosban soppingolnak.

Lehár és Kálmán Ischlben –
forrás: http://operetta-research-center.org

Robert Stolz és Oscar Straus zeneszerzők valamint a legendás énekes-színész, Alexander Girardi szintén törzshelyüknek tekintették a kávéházat. Stolznak és Girardinak, a Keringőkirállyal együtt a kávéház külső homlokzatán emléktáblákat is állítottak.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.