Papageno Radio
Címlap Kolozsvári premier az Erkel Színházban

Kolozsvári premier az Erkel Színházban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

„A Ring gyűrűi”-évad tematikáját követve a hétvégén két, Wagnert inspiráló, méltatlanul ritkán játszott, izgalmas művet egyszeri alkalommal tűz műsorára a Magyar Állami Operaház. Január 12-én, pénteken Heinrich Marschner A vámpír című műve csendül fel koncertszerű változatban kiváló művészek előadásában, majd január 14-én, vasárnap a Kolozsvári Magyar Opera mutatja be Erkel Színházban Carl Maria von Weber Oberon című alkotását.

A korai német romantika egyik legkiválóbb alakja, Carl Maria von Weber utolsó operája, az Oberona Kolozsvári Magyar Opera színrevitelében lesz látható a Magyar Állami Operaházban. A londoni Covent Garden kérésére 1826-ban elsöprő sikerrel bemutatott darabot Christoph Martin Wieland Oberon című romantikus verses drámája ihlette.

 Wagner idoljai

A tündérkirály és hitvese, Titána férfi és nő állhatatos szerelmét teszik próbára Nagy Károly lovagja, Huon de Bordeaux és Reiza, a bagdadi kalifa lányának földrészeken átívelő kalandjai közepette. A varázsfuvola cselekményével gyakran párhuzamba állítottmágikus történetben a tüdőbajjal küszködő, nagybeteg szerző sokak szerint élete legszebb dallamait írta meg.

Richard Wagner – Gluck mellett – Weber reformtörekvéseiben látta másik előképét, kötődött a szerző műveihez. 1844-benő maga járta ki az Angliában elhunyt művész hamvainak hazahozatalát is. A darabot Selmeczi György rendezésében, Jankó Zsolt vezényletével szeptemberben mutatta be a Kolozsvári Magyar Opera. A premieren és az Erkel Színházban is a címszerepet a tehetséges fiatal tenor, Tony Bardon énekli, a szerelmes párt Pataki Adorján és Covacinschi Yolanda formálja meg, míg segítőiket, szolgáikat, Fatimát és Sherasmint, valamint a csalafinta Puckot Molnár Mária, Balla Sándor és Veress Orsolya alakítja. A további szerepekben Bogoi Viorica, Moldovan Vlad, Fülöp Tímea és Rareș Arcadie Cîmpean táncművész látható.

A Kolozsvári Magyar Opera és a Magyar Állami Operaház közti együttműködés részeként az erdélyi társulat vendégjátéka alkalmából két tavalyi bemutatóját is újra előadja január 13-án, szombaton, ugyancsak az Erkel Színházban. Chudy József bécsi magyar zeneszerző, karmester 1793-as Pikkó hertzeg és Jutka Perzsi című műve az első ismert magyar opera, amelynek azonban csak a szövegkönyve maradt fenn. Orbán György 2004-ben a zenei anyag mellett új librettót is írt a Pikkó hertzeghez, amely a befejezés kivételével hűen követi az eredeti mű cselekményét. Alig több mint két évtizeddel az eredeti Pikkó Hertzeg bemutatása után keletkezett Ruzitska József műve, az 1822-ben bemutatott Béla futása, amelynek a zenéje és a szövege fennmaradt, ezért egyes források ezt tekintik az első magyar operának.

A két darab 2017. májusában Anger Ferenc rendezésében mutatkozott be a kolozsvári és a budapesti közönség előtt.A két előadás főszerepeit Pataki Adorján, valamint Váta Roland, Szilágyi János,Laczkó Vass Róbert és Székely Zsejke alakítja. Az Kolozsvári Magyar Opera zenekarát mindkét esten Selmeczi György vezényli.

Promóció

X
X