Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Háromszor is Kodály!

Háromszor is Kodály!

Bár a Kodály Filharmónia együttesei művészeti munkájukkal a hétköznapokban is a kodályi missziót törekednek tovább vinni, az emlékév különösen jó alkalmat adott arra, hogy itthon és a határon túl is tisztelegjenek névadójuk, a magyar zenetörténet kiemelkedő alakja előtt. A debreceni művészek névadójuk szerzeményeiből összeállított műsorukkal a határ menti magyarlakta területeken és Rómában is bemutatkoztak. 

- hirdetés -

A Kodály Filharmónia tagjait, a zenekar, az énekkar művészeit és a szólistákat arra kértük, hogy távirati stílusban foglalják össze élménygazdag utazásukat. Az alábbiakban az ő “jegyzetlapjaikat” olvashatják.

- hirdetés -

Psalmus Hungaricus, Galántai táncok, Budavári Te Deum, Jézus és a kufárok – e művek csendültek fel Ungvár, Róma és Nagyvárad színpadain. A koncerteken közreműködtek a Kodály Filharmonikusok, a Kodály Kórus, valamint Brassói-Jőrös Andrea, Bódi Marianna, Szerekován János, Kovácsházi István, Tony Bardon, Wágner Lajos énekes szólisták. A hangversenyeken Somogyi-Tóth Dániel vezényelt.

Kodály Filharmónia – Brassói-Jőrös Andrea, Somogyi-Tóth Dániel, Bódi Marianna, Tony Bardon, Wágner Lajos

Missziónk első állomása a kárpátaljai Ungvár volt, ahol a Hungary Fest 2017 egyik eseménye volt koncertünk. A hangversenyen jelen volt Buhajla József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja, Viktor Petrovics Mikulin, Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese, és Bohdan Evsztafijovics Andrijiv, Ungvár város polgármestere is, aki ünnepi beszédében is kifejezésre juttatta abbéli örömét, hogy városukban szerepelt Kodály-programunk.

Kodály Filharmónia – A fotó az ungvári hangversenyt követő fogadáson készült

Következő koncerthelyünk – egyben turnénk legmesszebbi állomása – Róma volt, ahol a Santa Maria in Vallicella templomban, Peter Paul Rubens oltárfestménye előtt, csodálatos akusztikai körülmények között csendült fel – a helyszín szakrális volta miatt ezúttal – a Psalmus Hungaricus, a Jézus és a kufárok, valamint a Budavári Te Deum.

Kodály Filharmónia, Debrecen – Santa Maria in Vallicella templom, Róma

Hangversenyünk szervezői partnerei voltak – lévén a koncert a Kodály-emlékév olaszországi rendezvénysorozatának kiemelkedő fontosságú eseménye – Magyarország Vatikáni Nagykövetsége, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Koncertünk előtt ünnepi beszédet mondott (többek között) Fekete Károly, a magyarországi Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

Kodály Filharmónia, Debrecen – Szigligeti Színház, Nagyvárad

Január 22-én, a magyar kultúra napja alkalmából, együtteseink és a Nagyváradi Állami Filharmónia művészeinek közös előadásában hallható Himnusz után, az RMDSZ Bihar megyei szervezete tartotta meg hagyományos Magyar Kultúra Napi díjátadó rendezvényét. Az ünnepséget követően, a Kodály-emlékév alkalmából szervezett koncertsorozatunkon utolsó alkalommal csendült fel a Psalmus Hungaricus, a Galántai táncok és a Budavári Te Deum.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.