Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Budapesti Tavaszi Fesztivál Öt magyar zeneszerzőt is megihletett az I. világháború centenáriuma

Öt magyar zeneszerzőt is megihletett az I. világháború centenáriuma

Néhány nappal a varsói Chopin University Big Band koncertje után a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjának köszönhetően április 10-én ismét Lengyelország kerül a középpontba, az apropó azonban egy világtörténeti esemény magyar vonatkozása, ami öt hazai zeneszerzőt is megihletett.  

Gyöngyösi Levente : Katonasirató

Selmeczi György: Te Deum 1914

Csemiczky Miklós: De Profundis

Vajda János: Memento 1914

Orbán György: Versus Psalmi

- hirdetés -

Az I. világháború eseményeinek 100. évfordulójára a Honvéd Együttes egy öttételes férfikari kantáta megírására kért fel öt kortárs zeneszerzőt: Csemiczky Miklóst, Gyöngyösi Leventét, Orbán Györgyöt, Selmeczi Györgyöt és Vajda Jánost.

- hirdetés -

Még több cikk a BTF-ről

A végeredményt, a „Mikor megyek Galícia felé” monumentális kantátát, amely szimfonikus zenekart, énekhangot és férfikart mozgat 2015-ben hallhatta először a magyar közönség.

Mit szólna Chopin ehhez a big bandhez?

A mű bemutatójára, tekintettel grandiózusságára rendhagyó módon, két alkalommal kerül sor a Nemzeti Múzeum Dísztermében. A kantáta első három tételének hallatán Csengery Kristóf így reagált:

Megragadóan szuggesztív, önmagán túlmutató érvényű, komplex műsor (…) Figyelmeztető felkiáltás a háború, minden idők háborúi ellen, közös »művészeti szertartás« az emberségért, a békéért.

A tételekhez kapcsolódó magyar vonatkozású, az első világháborút idéző szövegeket ezúttal Oberfrank Páltól hallhatjuk. A Kun Ágnes Anna szólójával megvalósuló előadásban a MÁV Szimfonikusokat és a kórust Strausz Kálmán vezényli majd a Zeneakadémián.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.