Papageno Radio
Blogok Budapesti Tavaszi Fesztivál Öt magyar zeneszerzőt is megihletett az I. világháború centenáriuma

Öt magyar zeneszerzőt is megihletett az I. világháború centenáriuma

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Néhány nappal a varsói Chopin University Big Band koncertje után a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjának köszönhetően április 10-én ismét Lengyelország kerül a középpontba, az apropó azonban egy világtörténeti esemény magyar vonatkozása, ami öt hazai zeneszerzőt is megihletett.  

Gyöngyösi Levente : Katonasirató

Selmeczi György: Te Deum 1914

Csemiczky Miklós: De Profundis

Vajda János: Memento 1914

Orbán György: Versus Psalmi

Az I. világháború eseményeinek 100. évfordulójára a Honvéd Együttes egy öttételes férfikari kantáta megírására kért fel öt kortárs zeneszerzőt: Csemiczky Miklóst, Gyöngyösi Leventét, Orbán Györgyöt, Selmeczi Györgyöt és Vajda Jánost.

Még több cikk a BTF-ről

A végeredményt, a „Mikor megyek Galícia felé” monumentális kantátát, amely szimfonikus zenekart, énekhangot és férfikart mozgat 2015-ben hallhatta először a magyar közönség.

Mit szólna Chopin ehhez a big bandhez?

A mű bemutatójára, tekintettel grandiózusságára rendhagyó módon, két alkalommal kerül sor a Nemzeti Múzeum Dísztermében. A kantáta első három tételének hallatán Csengery Kristóf így reagált:

Megragadóan szuggesztív, önmagán túlmutató érvényű, komplex műsor (…) Figyelmeztető felkiáltás a háború, minden idők háborúi ellen, közös »művészeti szertartás« az emberségért, a békéért.

A tételekhez kapcsolódó magyar vonatkozású, az első világháborút idéző szövegeket ezúttal Oberfrank Páltól hallhatjuk. A Kun Ágnes Anna szólójával megvalósuló előadásban a MÁV Szimfonikusokat és a kórust Strausz Kálmán vezényli majd a Zeneakadémián.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X