Papageno Radio
Címlap Itt nyugszik Massenet

Itt nyugszik Massenet

Égreville, Temető (Cimetière communal) Le Chemin de Saint-Marc 22. Franciaország, Île-de-France régió, Seine-et-Marne megye

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Égreville ma körülbelül kétezer lelkes település Franciaország szívében, Párizstól délkeletre, Fontainebleau közelében. Köztemetőjében nyugszik a nagy francia romantikus zeneszerző, Jules Massenet (1842–1912).

1899-ben vette meg az akkor 57 éves, nagy tekintélyű zeneszerző az égreville-i történelmi kastélyt. Élete utolsó nyarát is itt töltötte 1912-ben. Augusztus 9-én egészségi állapota miatt kénytelen volt haza, Párizsba utazni, hogy eljusson orvosaihoz, de már nem tudtak segíteni rajta. Néhány nap múlva, augusztus 13-án elhunyt. Kívánságának megfelelően a szeretett Égreville-ben temették el. Egyszerű, zene nélküli búcsúztatását a Szent Márton-templomban tartották, majd a kisváros temetőjében helyezték örök nyugalomra.

Itt nyugszik felesége is. Ő fiatal lányként Liszt Ferenc zongorista növendéke volt Rómában és éppen Liszt közvetítésével ott ismerkedett meg leendő férjével, a kezdő zeneszerzővel. Madame Massenet, Louise Constance de Gressy három és fél évtizeddel élte túl férjét: 97 éves korában, 1938-ban hunyt el.

Promóció

Stream és színház

X
X