Papageno Radio
Címlap Nemzetközi Kórusünnep: az együtt éneklés csodája

Nemzetközi Kórusünnep: az együtt éneklés csodája

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Szereti ön a kóruszenét? Énekelt már együtt sok száz emberrel? Vagy hallgatott már kóruszenét több napon át? Ha ön fellépőként vagy közönségként nem volt még részese több száz, sőt több ezer énekest megmozgató rendezvénynek, akkor itt a remek lehetőség, hogy megtapasztalja az emberi hang és az együtt éneklés csodáját. Ha pedig már átélt ilyet, akkor valószínűleg nem is kérdés, hogy ott az ön helye is a Müpában a III. Budapesti Nemzetközi Kórusünnepen!

A május 18. és 21. között megrendezésre kerülő négynapos rendezvényünk középpontjában az éneklés öröme áll. Haza is külföldi kórusok hangversenyei, workshopok, interaktív gyerekprogramok, éjféli kóruskarnevál, kórusverseny, gálakoncertek teszik színessé ezt a 4 napos non-stop éneklést. A Müpa minden zegében és zugában, minden terében kórusmuzsika zeng majd. Sőt, a kóruszene ünnepét kiterjesztjük a Müpa határain kívülre is; a Budapesti Kongresszusi Központban a „Magic of Acapella” című koncerten igazi jazz-vocal nagyágyúk avatják be a nagyérdeműt a kóruszene egészen egyedi arcába.

A rendezvényt ajánljuk családoknak, iskolásoknak, a kóruszene szerelmeseinek, a kóruszenét még csak kóstolgatóknak. Itt mindenki garantáltan megtalálja az érdeklődésének megfelelő zenei csemegét.

Legutóbbi Nemzetközi Kórusünnepünk résztvevőit megkértük, készítsenek videoüzenetet a Tavaszi szél című magyar népdal eléneklésével. A beérkezett anyagok egy részéből készült ez az ízelítő videó, 2015-ben:

A Kórusünnep május 18-án indul a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.  A fesztivál nyitókoncertjén, a Nemzetközi Kórusgálán az érdeklődők a kórusvilág legjavának közreműködésével ismerhetik meg a kóruszene sokféle arcát, a kórusok színes kultúráját, változatos repertoárját. A közreműködők: Oriolus Kamarakórus (Magyarország), Taipei Philharmonic Civic Chorale (Tajvan), Cor di Jëuni Gherdëina (Olaszország), S:t Petri Ungdomskör SPUK (Svédország), Hrvatsko Pjevačko Društvo “LIPA” Lipa (Horvátország), Samford University A cappella Choir (USA), Jazzation (Magyarország), Sjaella (Németország), The Real Group (Svédország).

Másnap, 19-én a Budapest Music Center ad helyet a Laurea Mundi Nemzetközi Kórusversenynek, este pedig a Budapesti Kongresszusi Központban lesz egy különleges koncert, a Magic of a capella, amelyről a jövő héten részletesen is beszámolunk.

Kórusok számára épül zenei központ Berlinben

Május 20-án a Müpa Cifra Palotájában is a kórusoké lesz a főszerep. Délután a Laurea Mundi Grand Prix-n olyan énekkarok léphetnek fel, melyek már rangos nemzetközi eredmények birtokosai, illetve az előző napi nemzetközi kórusversenyen megszerezték a megfelelő kvalifikációt. Szintén délután a V4 országok egy-egy képviselő kórusa mutatja be repertoárjának egy kis szeletét. Fellép tehát egy cseh, egy lengyel, egy szlovák és természetesen egy magyar kórus. A részleteket későbbi blogbejegyzésünkben osztjuk meg közönségünkkel. A Fesztivál Színház és a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem mellett szabad kóruskoncertek is megtöltik a Müpa terét. 15-20 percet énekel egy-egy kórus, melynek műsorát ki-ki kedve szerint végighallgathatja, vagy odébb állhat. Az Énekel az ország magyarországi mozgalom sok éve tölti már meg a Müpa színpadát lelkes énekesekkel egy-egy közös, országszintű összefogás keretében, amikor egy háromnapos kórustáborozás után több százan együtt énekelve varázsolják el a Müpa közönségét egy-egy oratorikus mű előadásával. Ezúttal Händel Messiása hallható. Erről, a vasárnap és hétfő este is meghallgatható a koncertről a részleteket későbbi blogbejegyzésünkben osztjuk meg közönségünkkel.

Amennyiben szeretik az éjszakai kikapcsolódást, a csengés-bongást, zengést, kavalkádot, akkor a legjobb helyen járnak, ha részt vesznek a Müpa éjszakai programján. Zengető című programunk egy igazi karneváli hangulatot teremt, a kórusok a szó szoros értelmében megzengetik a Müpa teljes épületét. Lesz énekszó a mozgólépcsőn, az előcsarnokban, az erkélyen, a teraszon. De nem csak a hallgatóság fülét fogja „igénybe venni” a program: itt,  kérem szépen, be kell kapcsolódniuk a programba énekszóval, tánccal, ami ráhangolja Önöket a Zengetőt követő éjszakai koncertre.

Növelni kell az amatőr kórusok presztízsét

Aki a hetet úgy szeretné kezdeni, ahogy még soha, mindenképp legyen ott május 21-én 0 órakor a Müpában. Éjféli hangok… Mire gondolnak? A bagoly huhogására? A sátán kutyájának vonyítására? Ne aggódjanak! Itt senkinek sem lesz vérfagyasztó élményben része! Éjszakai programunk nem a közönség idegeire próbál hatni, célja az összes érzékük bekapcsolása. Nem csak zeneszót fognak hallani, hiszen a produkciókhoz fényjáték társul. Nem csak hallgatniuk kell a zenét, hanem aktívan részt is venni benne. Itt nem csak azt tudhatja meg, hogy milyen nagyszerű a kóruszene, hanem azt is, hogy milyen nagyszerű a részesének lenni. Vegyen részt ezen az interaktív programon, ahol együtt énekelhet a résztvevőkkel, és együtt ünnepelheti a kóruszenét a közreműködőkkel és a közönséggel! Ezen a napon délután kóruskoncerteket hallhatnak az Átriumban, majd a győztesek gálakoncertjén és az ünnepélyes díjkiosztón a verseny legjobbjai lépnek fel, este pedig ismét Énekel az ország: aki lemaradt volna az előző esti Messiás-előadásról, ezen az estén pótolhatja.

A Budafoki Dohnányi Zenekar idén ünnepli hivatalossá válásának 25. születésnapját. Jubileumi blogunkban a zenekar 25 héten át bepillantást enged olvasóinknak kulisszatitkokba, emlékekbe, zenekari és egyéni életutakba.

Promóció

X
X