Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Budapesti Tavaszi Fesztivál Sajátítsd el a szardíniai énektechnika alapjait!

Sajátítsd el a szardíniai énektechnika alapjait!

Hogy mi a csoda 2018-ban, arról mindenkinek más juthat eszébe. A PONT Fesztivál válasza egy hagyományos értékeket felvonultató és közösségi élményt adó fesztivál, ami külön figyelmet szentel a családok bevonására.

- hirdetés -

A program az UNESCO által jegyzett szellemi kulturális örökségek köré épül, így olyan ritkán hallható zenei különlegességeket kínál, mint a szárd polifónia, a cremonai hegedűkészítés mestersége, de az autentikus flamenco és a magyar táncház mozgalom kiemelkedő művészei, Szalóki Ági és a Vujicsics is hozzájárulnak a gazdag összképhez. A húsvéttal összhangban szombaton az elmélyülés és a vokális hagyományok, míg vasárnap a hangszeres zene és a tánc kap nagyobb szerepet a koncerteken.

Közös dallamok

- hirdetés -

A közönség bevonásának jegyében a flamenco és a szardíniai ’tenore’ éneklés alapjait is el lehet sajátítani a délutáni workshopokon, a fellépő művészek segédletével. Ritkán hallhat a közönség élőben szárd férfikórust, a Cuncordu e Tenore de Orosei 40 éve képviseli szülőhelyük különleges örökségét, amely nem véletlenül szerepel az UNESCO reprezentatív listáján. A glottális technikát is alkalmazó énekstílus különleges hangzása Frank Zappát is rabul ejtette, emellett a szardíniai közösségek mindennapjainak szerves részét képezi.

Ingyenes akusztikus koncertekkel jelentkezik az Akvárium Tavasz Terasz!

A mediterrán térség másik zenei kincsét, a flamenco-t nem kell bemutatni, a PONT Fesztiválon viszont olyan művészek tolmácsolják, akik a műfajban nőttek fel. Vasárnap bárki kipróbálhatja az alap flamenco lépéseket Szegőfi Luca workshopján, amit a Flamenco Trio művészei kísérnek.

Barokk utazások a Tavaszi Fesztiválon

A távoli kuriózumok mellett természetesen magyar büszkeségek is szerepelnek: Szalóki Ági koncertje szombaton személyes válogatást nyújt gyönyörű népdalokból a Fújnak a fellegek című új lemezről, a Vujicsics pedig bećarac muzsikát és délszláv télűző hagyományokat elevenít fel. Mindkét koncert érzékelteti, miért ismeri el az UNESCO is táncház módszert, mint a szellemi örökség átadásának jó gyakorlatát: a magával ragadó dallamok mögött generációk tudása, alapos kutatómunka, zenészi alázat és persze tehetség rejlik.

Mint a vásárban

A napközbeni program ötvözi a kulturális értékeket és a vásári hangulatot: gólyalábas mutatványosok, marionett előadás, gyerekkoncertek és tojásdíszítés éppúgy szerepel, mint a hegedűkészítés mesterségét bemutató előadás. Az egyszerre több korosztálynak is élvezetes programok ideális családi időtöltést nyújtanak húsvét hétvégéjén, a közös alkotás eredményeit pedig haza is viheti a közönség. Sarkadi Bence marionett-művész, a Rutkai Bori Banda, a Klárisok és a gólyalábas mutatványosok is kifejezetten számítanak a közönség részvételére, ezzel is megidézve a vásárok hangulatát. Mindenbe bele lehet szólni és/vagy kipróbálni, legyen az flamenco, szőnyegszövés, bábozás vagy mese. A szervezők nem titkolt célja, hogy a játékos foglalkozásokon észrevétlenül tanuljanak gyerekek és felnőttek a kulturális örökségekről.

Az ünnep élménye

A húsvét szakrális oldalát Petrás Mária kerámiái, a horvát körmeneti hagyományt bemutató fotókiállítás, Tímár Sára szombati koncertje és a szárd férfikórus szakrális énekei teszik átélhetővé. Különleges alkalom, hogy a Nagypénteki megnyitón Petrás Mária énekekkel is megidézi az ünnep hangulatát. A fesztivál idei fókuszában álló mediterrán térség erős katolicizmusa Paulo Bunčuga fotókiállításán is tükröződik. Az egyedülálló, az UNESCO szellemi örökség listáján is szereplő Hvar-szigeti körmeneti hagyomány, a Za Krizen jelenik meg a képeken, amiket az egykori keresztvivő kamerája rögzített. Húsvétra állította össze Tímár Sára a népi és egyházi hagyományt ötvöző anyagot, amelyet Nagyszombaton hallhat a közönség, és amelynek az esti Cuncordu e Tenore de Orosei esti koncertje ebben az értelemben a folytatása.

A PONT Fesztivál olyan magyar és nemzetközi kulturális kincseket mutat be, amelyek szerepelnek az UNESCO szellemi örökség listáján. A cremonai hegedűkészítés idén kiemelt figyelmet élvez: az érdeklődők Holló Bence előadásán és a Magyar Hangszerész Szövetség interaktív programján keresztül ismerhetik meg a több száz éves mesterséget.

A PONT Fesztivál a Budapesti Tavaszi Fesztivál programja, tudjon meg többet tematikus blogunkban!

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.