Papageno Radio
Promóció Királyi vacsorára invitál a Gödöllői Kastély

Királyi vacsorára invitál a Gödöllői Kastély

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Különös utazásra hívja a látogatókat a Gödöllői Királyi Kastély, amely során megismerhetjük az európai arisztokrácia gasztronómiai szokásait.

A kulturális örökség európai évében: „A királyi asztalnál” címmel kerül bemutatásra a gasztronómiai örökség különböző európai kastélyokban. Március 15-én megnyílt a „Miért eszünk így?” címmel kiállítás Schönbrunnban, ezt 19 királyi rezidenciában követik majd kiállítások. Portugáliától Lengyelországig, Olaszországtól Dániáig, több mint 100 rendezvényt szerveznek. Tárlatok, tematikus utak, múzeumpedagógiai foglalkozások, családi napok, workshopok, szemináriumok, előadások, rekonstrukciók, viták, kóstolók várják az érdeklődőket.

Először rendezik meg a Gödöllői Régizenei Nyári Akadémiát

A Gödöllői Királyi Kastély is, mint az Európai Királyi Rezidenciák Szövetségének tagja csatlakozik a kezdeményezéshez. Április 20-án nyíló időszaki kiállítása Terítéken a „fehér arany” – nagypolgári, arisztokrata és uralkodói porcelánok a 19. századból címmel azt mutatja be az érdeklődőknek, hogy az arisztokraták életének fontos eseményei közé tartozott a vendéglátás is, amelynek fénypontját az étkezések adták. A reprezentáció és az etikett sehol sem került annyira erősen előtérbe, mint a szertartások által uralt étkezéseken, kiváltképp az esti vacsorákon. A tányérok, a poharak, az evőeszközük minősége jól mutatta a vendéglátó család társadalmi helyzetét. Az időszaki kiállításon szerepet kapó tárgyak jellegzetes 19. századi darabok, az empire korszakától egészen a híres magyar porcelánmanufaktúrák különleges darabjaiig.

Wagner minden pénzét elpezsgőzte, Verdinek saját borospincéje volt

A gasztronómia fellelhető a kastély húsvéti ünnepi programjainak sorában is. A rendezvény évről évre sok látogatót vonz, amely nem csak a mesés környezetnek, hanem a családias, vidám hangulatú programoknak is köszönhető. Az április 1-2-án megrendezésre kerülő kétnapos eseményen az ibolya, mint Sisi kedvenc virága mutatkozik meg az épített örökség hazai jeles helyszínén : lesz ibolyakóstolás, illat-kalandtúra és megannyi izgalmas program. „E bűverő, mit szirma rejt” címmel Halmos Mónika, a hazai virágkonyha jeles egyénisége vetített képes előadásban informálja a résztvevőket az ibolyáról, a Sisi életében és a kastélyok konyhájában betöltött szerepéről.

Pavarottit hallgatva még a spagetti is finomabb

Másnap, húsvéthétfőn a hagyományok jegyében zajlanak a kastély programjai : mindenkit vár a kisállat-simogató, a Csupa csoda vándorjátszótér, s lesznek népi mesterség bemutatók is. Mindkét nap különlegességeket tartogat a gyermekes családok számára „Séta Erzsébet királyné nyomában” A program során felfedezhetjük a királyné lakosztályát, ellátogathatunk az istállóba és a Lovardába is.

Promóció

X
X