Papageno Radio
Blogok Budapesti Tavaszi Fesztivál „Tisztelt közönség, kulcsot te találj”

„Tisztelt közönség, kulcsot te találj”

Budapestre érkezik A szecsuáni jólélek

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Van-e még jóság a világban? – erre a kérdésre keresi a választ három isten a kínai Szecsuán tartományban, de már a szálláskérésnél újabb és újabb visszautasításba ütköznek. Csupán Sen Te, egy szegény prostituált fogadja be őket. Cserébe egy kisebb vagyonnal jutalmazzák meg, de egyúttal kemény próba elé is állítják: vajon a gazdagság megtöri-e a lány becsületét? Bertold Brecht egyik legérettebbnek tartott darabját a Budapesti Tavaszi Fesztivál alatt láthatjuk a Theater Heidelberg és a Katona József Színház közös előadásában.

Mikor: április 19. és 20. 19:00

Hol: Katona József Színház

Mennyiért: 2500 – 4900 Ft

A szecsuáni jólélek már a harmadik darab, amelyet Bodó Viktor rendező a heidelbergi társulattal állított színpadra. Elsőként Alfred Jarry Übü királyát rendezte meg, amiért 2014-ben a legfontosabb német színházi díjra, a Faustra jelölték. 2015-ben pedig Ray Bradbury Fahrenheit 451 című darabjának disztópikus jövőképét vitte színre egy világról, ahol az emberek életéből száműzik a költészetet, a fantáziát és az érzéseket. Korábbi munkáihoz hasonlóan Bodó A szecsuáni jólélek rendezésében is

külföldi vendégekkel bővítette ki a heidelbergi társulatot:

az istenek szerepében a Katona József Színház művészeit, Mészáros Bélát, Mészáros Blankát és Dankó Istvánt láthatjuk. A darabot eredeti német nyelven, Paul Dessau világhírű zenéjével állították színpadra, a budapesti közönség magyar felirattal követheti az előadást.

“A belső lüktetésre hagyatkozom”

A szecsuáni jólélek középpontjában a gazdasági érdekek és az erkölcs feloldhatatlan konfliktusa áll. Ha jó emberek akarunk lenni, meg kell osztanunk vagyonunkat a nálunk szegényebbekkel – de ha nem tudunk mindenkit megmenteni, hol húzzuk meg a határt?

Van-e értelme jónak lenni egy világban, ahol az erkölcsös ember élete a jóindulat súlya alatt roppan össze,

és egyáltalán hiszünk-e azoknak az isteneknek, akik ilyen könyörtelen próba elé állítják az egyetlen ártatlan lelket, akivel szecsuáni útjuk során találkoztak?

A válaszok megtalálását Brecht a nézőkre bízza: „Tűnődjenek, jó emberünk miképpen / Juthat jó sorsra itt e földi téren. / Tisztelt közönség, kulcsot te találj, / Mert kell jó végnek lenni, kell, muszáj!”

Még több cikk a 38. Tavaszi Fesztivál programjairól ide kattintva! 

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X