Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Oszkó-Jakab Natália: „Nagyobb hangsúlyt fektetünk a komolyzenére”

Oszkó-Jakab Natália: „Nagyobb hangsúlyt fektetünk a komolyzenére”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Július 20-29. között kerül sor a Művészetek Völgye programsorozatra, ami idén a Kulturális Örökség Európai Évének kiemelt eseményeként jön létre. Oszkó-Jakab Natáliával a programokról, fesztiválszervezésről, fentarthatóságról  és a rendezvénysorozat jövőjéről beszélgettünk.

- hirdetés -

– Kinek szól a Művészetek Völgye, és hogyan lehet a művészeti sokszínűséget egy fesztivál javára fordítani?

– A Művészetek Völgye, túlzás nélkül mondhatom, hogy mindenkinek szól. A helyszín adottságai lehetővé teszik azt, hogy egy gyönyörű környezetben rendezzük a fesztivált, így azoknak mindenképp szól, akik szeretik a Balaton-felvidéket. Szól a hazai könnyűzene rajongóinak, a jazz szerelmeseinek, a komolyzene kedvelőinek, a színházba járóknak, az újcirkusz felfedezőinek. Szól azoknak, akiket érdekel a természetvédelem és azoknak, akik szívesen megismerik egy-egy hazai terület lakóit, helyi termelőit, termékeit. Szinte minden helyszínen vannak izgalmas koncertek, előadások, játékok gyerekek számára és az idei évtől a kutyáknak is szervezünk külön programokat.

Művészetek Völgye

A művészeti sokszínűség hosszú távon fenntartja az érdeklődést, a fesztivál 10 napja alatt lehetőség van tombolásra a legvadabb koncerteken, komoly előadások befogadására, lazulásra, kirándulásra, feltöltődésre és kikapcsolódásra. Sokan a családi nyaralásukat szervezik ide, mert a család minden tagja talál magának programot, de ha úgy szeretnék, akkor csak élvezik a helyszín adottságait.

– Mivel érdemelte ki a fesztivál, hogy a Kulturális Örökség Európai Évének kiemelt eseményévé váljon? Milyen felelősséget ró ez a rendezvényre?

– 28. alkalommal rendezzük meg a Művészetek Völgyét, ami kezdetektől a legkülönlegesebb hazai értékeket helyezi középpontba. A Kulturális Örökség Európai Évének szlogenje „Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása”, ami a mi szlogenünk is lehetne, sőt volt is, csak mi úgy neveztük tradíció és innováció. A fesztiválon megjelenik a múlt és a jövő, a hagyományőrzés ugyanolyan fontos szerepet kap, mint a legújabb művészeti irányzatok, szereplők bemutatása. Generációk találkoznak a Völgyben és amitől különösen szép, hogy a látogatók a családias hangulat és a hely varázsának hatására korábban nem feltétlenült kedvelt vagy ismert művészeti ágak felé is nyitnak, ez a fellépők, szervezők számára is csodálatos élmény. Pásztor Anna mondta egyszer, hogy a Művészetek Völgye az a hely, “ahol a kékfestők együtt söröznek a rockerekkel.” A felelősség minden évben nagy, hogy olyan minőségi programot tudjunk összeállítani, ami évről évre sokat és újat ad a Völgybe érkezőknek.

Művészetek Völgye

– Hogyan biztosítható a folyamatos fejlődés, akár az infrastruktúra, akár a programok művészi megvalósítása terén?

– Egy hosszú fejlesztési folyamaton vagyunk túl, az elmúlt években fel kellett építenünk a fesztivál alapjait, amire a következő években nyugodtan támaszkodhatunk. A fesztiválon mi is együtt élünk a látogatókkal, így első kézből halljuk a visszajelzéseket, látjuk, hogy mi az, ami jól bevált és mi az, amin esetleg alakítani kell. A programokat szakmai csapat állítja össze. Minden helyszínnek külön helyszíngazdája van, aki figyel arra, hogy az adott tematika mentén a lehető legszínesesebb és legizgalmasabb műsor álljon össze. A fesztivál bevételének nagy részét programokra fordítjuk vissza, ez azért is fontos, hogy a közönség vonzó hazai és nemzetközi művészek mellett lehetőséget tudjunk adni a fiatal, tehetséges, feltörekvő produkcióknak és nagyobb klasszikus zenei álmokat is megvalósíthassunk.

– Van-e visszajelzés arra vonatkozóan, hogy a fesztivál vonzóbbá teszi a térséget a turizmus szempontjából?

– Együttműködünk a helyi turisztikai ügynökségekkel és az a tapasztalat, hogy nem csak a szűk vonzáskörzetre hat a fesztivál a tíz nap alatt, hanem a Balaton környékére ugyanúgy. A fesztivál célja a kezdetektől a helyi értékek bemutatása és kiemelése. Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend nevét már szinte mindenki ismeri az országban, de azt kell elérnünk, hogy a helyiek úgy rendezkedjenek be, hogy decemberben is élmény legyen ide érkezni.

– Mik azok az újítások, kik azok a fellépők, akiket kiemelnél az idei programból

– Nehéz, hiszen több mint 1500 programunk van és mindre nagyon büszkék vagyunk. Örülünk, hogy a hazai kedvencek, mint például a Quimby, a Kiscsillag, az Anna and the Barbies vagy a Margaret Island szívesen járnak a Művészetek Völgyébe és sokan itt is maradnak fesztiválozni. Az idei program nemzetközi fellépőkkel is bővült, hiszen koncertet ad az Asian Dub Foundation, Rebecca Ferguson, a De-Phazz és a Triggerfinger. Több új helyszínünk is lesz, a Hangfoglaló udvar és a KliniKa Taliándörögdön a feltörekvő és alternatív zenekaroknak ad otthont. Kapolcson új szereplő lesz a Muflon Jazz kocsma, Vigántpetend pedig ebben az évben hivatalos kapuja lesz a Művészetek Völgyének. Szeretnénk, ha mindenki letenné itt az autóját, hogy Kapolcson és Taliándörögdön ez ne okozzon problémát. Ennek érdekében ingyenes parkolót és sűrű Csigabusz összeköttetést biztosítunk.

Művészetek Völgye

Vigántpetend programokban is gazdag lesz, a Cirque du Tókert helyszínen az újcirkusz és a tánc kapja a főszerepet, fellép a nemzetközi hírnevű Recirquel Újcirkusz Társulat, a Firebirds, valamint Duda Éva és Frenák Pál társulata is. A Cirque du Tókert sátra mellett napközben szabadtéri színpadon a Művészeti Középiskolák Összművészeti találkozójának programcsomagja és az NKA Imre Zoltán Programjának táncprodukciói varázsolják el a közönséget. Az itt szervezett akrobatikus workshopokon bárki belekóstolhat az újcirkusz világába. A Tókertben újdonságként megnyílik a Cinema Hungary Völgymozi is, ahol régi klasszikusokat és most futó mozifilmeket vetítenek majd a csillagos ég alatt.

– Hogy látod a jövőt, vannak-e már tervek a Művészetek Völgye 30 éves jubileuma kapcsán?

– Szeretnénk hatékonyan működő, a legfontosabb kulturális programokat bemutató, szereplőket meghívó, emberléptékű fesztivál maradni a jövőben is. Ahogy az érdeklődés nő, úgy igyekszünk térben terjeszkedni és újabb helyszíneket bevonni. Rengeteg tervünk és ötletünk van a következő évre.

Fedezd fel a Művészetek Völgye programjait ide kattintva!

Zöld fesztivál vagyunk, ezt szeretnénk tovább erősíteni, olyan újításokkal, mint például az újrahasznosított poharak bevezetése. Programoknál a komolyzene még hangsúlyosabb szerepet kap majd. A 30. jubileumra nagyon készülünk, de ebből egyelőre nem árulnánk el sokat. Az biztos, hogy Vigántpetend és Taliándörögd is megtelik élettel, Kapolcson több fejlesztésünk is megvalósul addigra, és ismét ikonikus szereplők térhetnek majd vissza.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X