Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Könyvsarok Megnyílt a könyvpiac Oktoberfestje, a 70. Frankfurti Könyvvásár

Megnyílt a könyvpiac Oktoberfestje, a 70. Frankfurti Könyvvásár

110 országból nagyjából 7500 kiállító vesz részt az október 9-én megnyílt 70. Frankfurti Könyvvásáron. A börze 300 ezer látogatója több ezer felolvasás, számos szakmai szatellitprogram és író-olvasó találkozó közül választhat.

- hirdetés -

A legnagyobb könyvkiadók legfontosabb új megjelenéseit és korábbi klasszikusait is böngészhetik a standokat járó érdeklődők a 70. Frankfurti Nemzetközi Könyvvásáron. A norvég gyerekkönyvektől a haiti költőkig, a bankot robbantó bestsellerektől a legifjabb ígéretekig minden könyvkedvelő találhat az ízlésének megfelelő kiadányokat. Az október 14-ig látogatható, az első három szakmai nap után irodalmi fesztivállá alakuló vásáron 110 országból nagyjából 7500 kiállító vesz részt.

A szervezők a tavalyihoz hasonlóan nagyjából 300 ezer vendégre számítanak. Több ezer felolvasást, konferenciát, író-olvasó találkozót szerveztek nekik.

- hirdetés -

A börze idei díszvendége Grúzia. Mamuka Bahtadze grúz kormányfő megnyitó beszédében „a költészet hazájának” nevezte országát, és hozzátette, ezt jelzi az is, hogy a grúz államiság alapdokumentumait is versbe szedve alkották meg.

Elektronikus könyvespolc várja az utasokat minden moszkvai metróállomáson

A több más mellett a művelődéshez és a kulturális életben való részvételhez fűződő jogot is rögzítő Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadásának 70. évfordulója alkalmából a dokumentummal egyidős Frankfurti Könyvvásár egyik kiemelt témája az emberi jogok helyzete.

A közeljövő kulturális örökségéről is tanácskoznak majd Frankfurtban, olyan témákat is érintve például, hogy a digitalizáció tényleg elhozza-e a múzeumok halálát, a chatbotok pedig elveszik-e vajon az elbeszélők kenyerét?

A kiállítás és vásár meghívott vendégei között van a főként thrillerben utazó német Sebastian Fitzek, akinek A terápia, és az Álomjáték című könyvei magyarul is olvashatók. A fesztiválra látogatók találkozhatnak a posztapokaliptikus metróregényeiről ismert Dmitrij Gluhovszkijjal is, aki idén tavasszal a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak is vendége volt, de aláírathatják példányaikat az Utóirat: Szeretlekkel világhírűvé lett ír Cecelia Ahernnel is.

A magyar standon Danyi Zoltán, Márton László és Kiss Noémi könyveit mutatják be, valamint József Attila Szabad-ötletek jegyzéke című művéről rendeznek egy beszélgetést.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.