Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap A kodályi elvek mentén jött létre digitális zenepedagógiai tudásközpont

A kodályi elvek mentén jött létre digitális zenepedagógiai tudásközpont

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Zenepedagógusoknak szóló digitális tudásközponttal, a Kodály-módszer nemzetközi térhódítását bemutató dokumentumfilmmel és hiánypótló új kötettel tiszteleg Kodály Zoltán nagysága előtt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem.

Minél korábban kezdjük az ismerkedést a zenével, hatása annál intenzívebb. Ma már tudjuk, hogy számos képességünk fejlődésében játszik fontos szerepet a zenetanulás. A cél az, hogy az énekórák jó élményt adjanak elsősorban a legfogékonyabbnak tekintett alsó tagozatos korosztály számára sok játékon, mozgáson  keresztül.

E törekvést segíti a Zeneakadémia új, nemzetközi fejlesztése, a világ bármely pontjáról online elérhető, nyilvános tudásközpont Kodály HUB néven,

- hirdetés -

amely a kodályi zenepedagógia elveit követve kínál az ének-zene tanítását segítő szakmai anyagokat. A Kodály HUB-on a pedagógus könnyen talál a foglalkozásait segítő, életkorhoz és az adott pedagógiai célhoz illeszkedő anyagot, így könnyebben érhető el a vágyott flow-élmény az énekórákon. A fejlesztés egyik fő szakmai pillérét a Zeneakadémiának a Magyar Tudományos Akadémiával összefogásban folytatott szakmódszertani kutatása adja, amely a mozgáson keresztül megélt zenehallgatáshoz kapcsolódó befogadói élményt vizsgálja.

A Kodály HUB: Sing. Learn. Share. című projekt egy szakmai együttműködésből indult három vezető európai zenei egyetem: a budapesti Zeneakadémia és a Skót illetve a Hágai Királyi Zeneakadémia között.

Még három köznevelési és felnőttképzési partnerintézmény (a Skót Ifjúsági Kórusok, a Holland Ifjúsági Kórusok és a Kós Károly Általános Iskola) bevonása után a konzorciumot vezető Zeneakadémia az Európai Unió Erasmus+ Stratégiai Partnerségi programjánál pályázott támogatásért. Az együttműködés központi fejlesztése, a Kodály HUB a zenetanárok támogatását szolgálja. Legkülönlegesebb része

a Songbook, egy dalgyűjtemény, amely a közelgő élesítésre már közel ezer dalt tartalmaz (magyar, skót, holland, angol, ír, portugál, kínai dalokat) kereshető adatbázisként.

Minden dalhoz tartozik egy közel 60 szempont szerinti elemzés, amely az alapvető zenei jellemzők mellett abban is segít, hogy egy adott dal milyen alkalomra, milyen életkorú gyermekek számára milyen zenei elem megtanítására alkalmas. A dalok többségéhez játékleírás is kapcsolódik, a feltöltést végző pedagógus saját alkotása, amely a dal játékos megtanítását szolgálja.

A Kodály HUB alkotói nem kisebb célt tűztek maguk elé, mint hogy az egész világ zenepedagógiai közösségét összefogják, azokat, akik tisztelik és a gyakorlatban is használják Kodály Zoltán módszerét.

Bárki számára nyitott a lehetőség arra, hogy saját országának zenei anyagát, saját tanítási tapasztalatát megossza  a világgal a Songbookba történő feltöltéssel. Az oldalnak van egy Community menüpontja, ide lehet regisztrálni. A közösség növekedése térképen követhető és a hasonló gondolkodású kollegák felkutathatók a világ bármelyik pontján. Folyamatosan bővül az oldalra felrakott módszertani segédanyagok választéka is, esettanulmányok kaphatnak helyet, új publikációk megjelenéséről is lesznek hírek.

A Kecskeméti Kodály Intézet korszerűsítéséről itt írtunk korábban:

Megkezdődik a kecskeméti Kodály Intézet korszerűsítése

A Calendar funkció pedig kereshető eseménynaptárként segíti az eligazodást. Az oldal minőségének, a kodályi alapelveknek történő megfelelés ellenőrzésének felelőse a Zeneakadémia Kodály Intézete, és magyar nyelvű változat is elérhető lesz kifejezetten a magyar énektanárok számára.

Az együttműködés célja az ének-zenetanár képzés megújítása, ennek szellemében az alkotók mindhárom országra kidolgoztak egy innovatív tanárképzési tanmenetet is.

Szeretnék, ha 6-8 év múlva már az új módszerekben jártas énektanárok lépnének be az osztálytermekbe, olyanok, akik könnyűszerrel használják a projekt digitális eszköztárát és megalapozott tudományos eredményeit. Kodály módszere ötvözve a modern kor eszköztárával kimozdíthatja a mélypontról a képzett tanárok hiányával, az elavult tananyaggal és rossz szemlélettel világszerte küszködő általános iskolai énekoktatást.

A platform december 15-én a Kodály év lezárását is ünneplő szimpóziumon válik elérhetővé ide kattintva

A Kodály HUB sikeressége tovább segíti majd a Kodály-módszer külföldi terjesztését. Kékesi Attila és Papp Gábor Zsigmond Balázs Béla-díjas rendezők lebilincselő dokumentumfilmet készítettek“Kodály mindenkié” címmel a módszer alkalmazásának eredményeiről. A filmben kiváló külföldi zenepedagógusok, zeneművészek mesélnek arról, hogyan változtatta meg tanításukat, a zenéről vallott gondolataikat, amikor találkoztak Kodály filozófiájával, és megértették rendszerének mély humanizmusát.

A Kodály-módszer nemzetközi jelenéről legutóbb itt írtunk:

Megalakul a portugál Kodály Társaság

Részleteket láthatunk a helyi megvalósítás példáiból számos országban az Egyesült Államoktól Kínáig, és hallhatjuk, mekkora tisztelettel beszélnek a megszólaltatottak a Zeneakadémián és a kecskeméti Kodály Intézetben töltött éveikről. Többek között az ő nyilatkozataik is olvashatók abban a kötetben, amelyet

„Ötven év üzenete – Kodály zenepedagógiai koncepciója Magyarországon és a világban” címmel jelentet meg a Zeneakadémia.

A kiadvány Kodály Zoltánné Péczely Sarolta eszmei támogatásával, Csengery Kristóf muzikológus szerkesztésében készült a zenepedagógus és zeneszerző születésnapjára. A kötet  célja, hogy az olvasók megismerhessék a Kodály-módszert, és annak kiváló ismerőit, kutatóit és pedagógusait itthon és külföldön, valamint a Kodály-örökséget őrző intézményeket: a kecskeméti Kodály Intézetet, a Kodály Emlékmúzeum és Archívumot, illetve azokat az iskolákat, amelyekben kimagasló sikerrel alkalmazzák a kodályi zenepedagógiát – mindezt példákon szemléltetve, az elért eredmények közérthető bemutatásával.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X