Papageno Radio
Folk Népzene és versek ihlette új lemezekkel zárja az évet a Gryllus Kiadó

Népzene és versek ihlette új lemezekkel zárja az évet a Gryllus Kiadó

Több új kiadvánnyal zárja az évet a Gryllus Kiadó: friss CD-vel jelentkezik mások mellett Ferenczi György és az Első Pesti Rackák, akik a Szalonna és Bandájával, illetve a Söndörgővel dolgoztak együtt, a Sebő együttesnek pedig Kovács András Ferenc verseire született anyaga.

„Idén tizennégy kiadványunk jelent meg, van közöttük több olyan, amely könyv és CD együtt” – mondta Gryllus Dániel, a Kaláka együttes alapítója a december 4-i sajtótájékoztatón. A zenész huszonhét évvel ezelőtt megalapított kiadójával mintegy kétszáz lemezt, korábban vinylt, majd CD-ket jelentetett meg. A legelső bakelit lemezt 1991-ben adták ki Pál Apostol címmel

Gryllus Dániel: Pál Apostol (LP) 1991 – forrás: discogs.com

Pál az ősegyház történetének egyik legfontosabb személyisége. Levelei ma éppúgy időszerűek, mint kétezer évvel ezelőtt. Pál apostol leveleinek részletei alapján a verseket Sumonyi Zoltán írta. A dalokat a szerző, Gryllus Dániel adja elő. A lemezen Halmos Béla és Sárközy Gergely is közreműködött.

Az idei kínálatból természetesen a Kaláka sem maradt ki. Gryllus Dániel kitért arra, hogy a Reformátorok nyomában című könyv eredetileg tavaly, a reformáció 500. évfordulójára jelent volna meg, de végül idén adták ki, benne egy Kaláka CD-vel, amelyen a jövőre 50 éves zenekar református énekeket ad elő.

Szintén megjelent egy kiadvány, amelyen Petri György verseit Vallai Péter színművész mondja el:

Válogatáslemez jelenik meg Petri György verseiből

Sebő Ferenc pályája fél évszázaddal ezelőtt indult, a zenész által vezetett Sebő együttes most Kovács András Ferenc marosvásárhelyi költő verseit zenésítette meg. A gyönyörűen illusztrált könyv és CD a csíkszeredai Gutenberg és a Gryllus Kiadó közös munkája.

„E versek nagy részét már nyolc-tíz éve játsszuk koncerteken. Kovács András Ferencnek, azaz KAF-nak nagyon gazdag formavilága van, versei között több dalszerű. A zenészeim azt hitték, hogy már nem tudok dalt írni, mert mindig ugyanazokat játszottuk, hát most írtam számos újat a versekre.

Nekem a zene mindig a versből indul el.

Hiába tartja magát KAF urbánus költőnek, nagyon sok olyan szerkezetet fedeztem fel a verseiben, amik a népzenéhez vezettek. A költő maga is közreműködik a lemezen, énekel meg szaval is, nagyon jó hangja van és gyönyörűen ad elő. A dalos versekhez a könyvben kommentárokat is fűztünk” – mesélte Sebő Ferenc.

A Sebő együttes egyik énekese, Tímár Sára két önálló lemezzel is jelentkezett. Mint elmondta, a Minek nevezzelek… című CD-n autentikus magyar, erdélyi és moldvai népzene szerepel, elsősorban saját gyűjtési élményekből. Másik friss anyaga, a Református Hálaének Népzenével díszített liturgikus énekek gyűjteménye, a bemutatója december 21-én lesz a Zeneakadémia Solti György termében. Tímár Sára a Dalinda a cappella együttes három fiatal énekesének egyike, akikről a Budapest Ritmo kapcsán korábban már írunk.

A Gryllus Kiadó új lemezei közül talán a Mindenek szerelme című CD a legérdekesebb, amelyet Ferencz György és az Első Pesti Rackák közösen készített Szalonna és Bandájával, valamint a Söndörgő együttessel.

„Pál István Szalonna és csapata úgy muzsikálja a népzenét, hogy én azt azonnal el akarom játszani. Beleszerettem az első lemezükbe, aztán elkezdtünk egymás bulijaira járni, volt néhány közös fellépés, és kezdett megérni egy közös tartalom. A Rackákkal évek óta készítünk lemezeket Amerikában, Nashville-ben, most meghívtuk Derek Garten hangmérnököt Magyarországra. Írtam egy kilenc nótából álló gitár-dob-basszus anyagot, nevezzük Jimi Hendrix-demónak, amiben a rhythm and bluesok lábdobjai egy-egy magyar tájegység tánclépését adják ki”- mondta Ferenczi György. A lemezen van egy közös Racka-Söndörgő összeállítás is. A szövegek nagy része vers, a többség Petőfi-költemény. Ferenczi György megjegyezte: a próbákon alakult ki, hogy Petőfi szövegei állnak a legjobban a dupla társaság muzsikálásához.

Az Első Pesti Rackák két tagja, Apáti Ádám és Pintér Zsolt közös projektje, az amerikai bluesos Louisiana Double Magányos apák élete címmel szintén új lemezt készített.

(Via MTI)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!