Papageno Radio
- hirdetés -
Zene Balázs János: „A Kossuth-díj még nagyobb lendületre ösztönöz"

Balázs János: „A Kossuth-díj még nagyobb lendületre ösztönöz”

Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, érdemes művész március 15-én „a klasszikus és kortárs zongoraműveket egyedülálló virtuozitással, egyéni látásmóddal és érett muzikalitással interpretáló, nemzetközileg is sikeres előadóművészete, valamint Cziffra György életművének és emlékének ápolását szolgáló értékes munkája elismeréseként” Kossuth-díjat vehetett át a Parlamentben.

- hirdetés -

„Rendkívüli megtiszteltetés a Kossuth-díj. A mai napon egy olyan névsorhoz tartottak méltónak csatlakozni, akiknek munkássága, emberi és művészi hitvallása a magyar művészeti életet kiemelkedő mértékben gazdagította. Az örömön túl természetesen ez felelősséggel is jár. Magyarország legnagyobb elismerésében részesülve azt gondolom, megerősítést kaptam, hogy folytassam azt az utat, amin elindultam.

A klasszikus zenekultúra ápolásán, értékeinek népszerűsítésén túl a következő időszakban az ifjú zeneművészek támogatását és Cziffra György zenei hagyatékának ápolását sorolom legfontosabb feladataim közé,

- hirdetés -

melynek kiemelkedő állomásai a 2021-es Cziffra 100 évforduló és a hamarosan megnyíló Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központ, aminek művészeti vezetőjeként úgy érzem, hogy a továbbiakban ezt a missziót is még nagyobb lendülettel tudom majd támogatni. Egy művész pályafutása során mindig örömteli pillanat, amikor munkáját elismerik, de a legnagyobb kitüntetés számomra közönségem szeretete, ma, amikor szinte minden adás-vétel tárgya, a lelki élményre nagyobb szükség van, mint valaha. Amikor a koncert után teljesen ismeretlenek jönnek oda hozzám megköszönni az élményt, az önmagában felér egy Kossuth-díjjal” – nyilatkozta Balázs János

Balázs János 2018-ban, 30. születésnapi turnéja alkalmából a világ számos jelentős hangversenytermében adott koncertet: a bogotai Teatro Colónon, a brüsszeli Bozaron át Torontóig és a senlisi „Cziffra-kápolnáig”, majd Hanoi, Moszkva (Csajkovszkij Koncertterem) és München érintésével a Zeneakadémia Nagytermében hallhattuk. Közben neves egyetemeken tartott mesterkurzust: McGill University (Kanada), Shenyang Conservatory of Music (Kína), Hanoi Conservatory of Music (Vietnám), és zsűritagja volt a senlisi Cziffra versenynek.

Senlis-i koncertjéről így írt a francia kritika:

Ide kapcsolódik:
„Az érzelmek szinte tapinthatók voltak” – írja a francia kritika Balázs János szólóestjéről

Az elmúlt években Balázs János többek között a következő helyszíneken lépett fel: Konzerthaus Wien, Barbican Centre London, Concertgebouw Amsterdam, Cité de la Musique Paris, Megaron, Athen, Palau de la Música Catalana, vendégszerepelt Amerika és Ázsia ismertebb koncerttermeiben. Olyan neves művészekkel és karmesterekkel volt alkalma együtt muzsikálni, mint Mischa Maisky, Vásáry Tamás, José Cura, Rost Andrea és Várdai István. A Liszt-, Prima-, Gramofon-díjas Érdemes Művész 16 éves kora óta része a hazai koncertéletnek, ekkor nyerte meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt, melyet az egyetem befejezéséig további öt jelentős versenyen aratott győzelem – közte a Cziffra zongoraverseny – és számos díj követett.

Ide kapcsolódik:
Átadták a 2019-es Kossuth- és Széchenyi-díjakat

2013-ban 19 ország művészei közül az Európai Koncerttermek Szövetsége neki ítélte a rangos Rising Star díjat. A Snétberger Központ tanára. 2017-ben a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti-díjjal tüntette ki, munkásságát a lengyel állam is kitüntetéssel ismerte el. Elhivatottan építi a jövő koncertközönségét: Gyerekeknek tartott ingyenes koncertjeit több mint tízezren látogatták. A Bazilika előtt egyedülálló szabadtéri zongoraesteket adott ZEnergia elnevezéssel, itt is sok ezer ember számára szerzett maradandó zenei élményt. 2016-ban klasszikus zenei fesztivált alapított, amelyet példaképe, Cziffra György szellemi hagyatékának ápolására ajánlott fel. A fesztivál kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek támogatására, mesterkurzusokkal és magas pénzjutalommal járó díjakkal segíti a pályájuk elején álló művészeket. Önálló bérletei, „A Zongora 3 arca”, a „ZongOpera” és a „Balázs János 3 arca” is telt házzal és osztatlan sikerrel zárultak. Virtuóz játéka, magasszintű zongoratechnikája mély zeneiséggel párosul, különleges képessége van arra, hogy játékával megszólítsa a közönséget.

A Liszt-díjas, Érdemes Művész a következő hetekben fellép többek között a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban, turnézik Kínában a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, és Olaszországban ad szólóestet. Legközelebb Budapesten április 23-án Miklósa Erikával ad közös hangversenyt a Zeneakadémia Nagytermében, az MVM Koncertek sorozatában. A ZongOpera elnevezésű koncert műsorán Donizetti, Verdi, Strauss, Piazzola áriái, Cziffra György átiratai és improvizációk szerepelnek.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.