Papageno Radio
Címlap Vágóhídon dolgozott, majd az art brut egyik legjelentősebb alkotója lett

Vágóhídon dolgozott, majd az art brut egyik legjelentősebb alkotója lett

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az art brut atyjának, Jean Dubuffet-nek a nyomdokaiban járó Carlo Zinellinek műveiből rendeztek kiállítást Mantovában. Az 1958 és 1970 között készült harminckét munka a Fondazione Cariverona gyűjteményéből származik, és most először látható együtt a Palazzo Te reneszánsz épületében.

A külföldön kevéssé ismert olasz autodidakta művész eleinte egy vágóhídon dolgozott, majd önkéntesnek jelentkezett az 1939-es spanyol háborúba. Pár évre rá pszichés betegséget állapítottak meg nála és számos kezelés után a veronai elmegyógyintézetbe került.

Carlo Zinelli: Négy sárga csónak és cukorkás papírok, 1962 körül, Collezione Fondazione Cariverona, Fotó: Stefano Saccomani

Az ötvenes években indított művészetterápia egyik leglelkesebb tagja Zinelli volt, aki akár napi nyolc órát is eltöltött az intézet műhelyében. A siker nem váratott sokáig magára, rajzait 1957-ben már csoportos kiállításon mutatták be. Munkáit a Tatárpuszta szerzője, Dino Buzzati mellett a híres svájci művészettörténész, Harald Szeemann is nagyra értékelte.

Carlo Zinelli: Fehér kör és lila férfi pisztollyal, 1965, Collezione Fondazione Cariverona, – fotó: Stefano Saccomani

Zinelli rajzait, kollázsait és temperafestményeit Mantovában labirintusszerűen kialakított kiállítótérben állították ki, elősegítve a munkák folyamatos, naplószerű olvasatát. A műveket benépesítő, legtöbbször profilból ábrázolt sematizált emberek és állatok egy fantasztikus világ teremtményei, amelyek ugyanakkor a festő gyerekkori élményeiből is eredeztethetőek.

Carlo Zinelli: Rózsaszín és zöld maszk szakállal, 1967, Collezione Fondazione Cariverona – fotó: Stefano Saccomani

A körökkel telelyuggatott figurákon túl keresztek, szívek, csillagok, csónakok és létrák alkotják Zinelli formanyelvét. Az alakok különböző méretben, újra meg újra, szinte kényszeresen megismétlődnek, sokszor a papír mindkét felét behálózva. A határozott kontúrral és élénk, tiszta színekkel megfestett formák köré betűpárok, néha olasz szavak fonódnak. Budapesten hasonló felfogású kiállítást a Magyar Nemzeti Galériában rendeztek 2008-ban „Belső utak képei”. Art Brut Ausztriában és Magyarországon címmel, és az ausztriai valamint a magyarországi art brut körébe sorolható műveket mutattak be.

A kiállítás célja a kurátor, Luca Massimo Barbero szerint, hogy kiszabadítsa Zinelli alkotásait a terápiás művészet köréből és rámutasson az önállóan is megálló művek párhuzamaira Enzo Cucchi, Öyvind Fahlström és Yayoi Kusama életműveiben. A művész emlékére létrehozott alapítvány honlapja itt érhető el.

A tárlat 2019. június 9-ig Mantovában, ősztől pedig Veronában tekinthető meg.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X