Szólólemezt készített Szilágyi Szabolcs fuvolaművész

Szilágyi Szabolcs forrás: Concerto Budapest

A Budapesti Fuvola Akadémia megálmodója első alkalommal jelentkezik szólólemezzel, amelyen Borbély László zongoraművésszel Dohnányi és Bartók műveiből válogattak. A “Párhuzamos életek” a Hunnia Records gondozásában látott napvilágot.

A most felvételre került anyagról, amelybe ide kattintva lehet belehallgatni egy korábbi tanulmányban a következőket írja Kusz Veronika zenetudós és az előadó:

Ide kapcsolódik:
Első alkalommal rendez egynapos kurzust a Budapesti Fuvola Akadémia

A „Párhuzamos életek” programja a „mi lett volna, ha…” gondolatával is eljátszik. Az előadók célja persze nem a historizálás, hanem a hiánypótlás, remélve, hogy ezzel másokat is felfedező útra inspirálhatnak a zenetörténetben. A programon szereplő Bartók és Dohnányi ugyan ismert személyiségei a magyar és az egyetemes zenetörténetnek, a „felfedező út” kifejezés kettejük kapcsolatának kutatására is vonatkozhat.

Annak ellenére ugyanis, hogy évtizedeken át egymás mellett működtek Budapesten, nagyon keveset tudunk személyes, szakmai vagy zenei viszonyulásukról. A (zene)történelemre fogékony hallgató azonban mindenképp joggal csodálkozhat rá a 20. századi stiláris pluralizmus e szép példájára, melynek különös bensőségességét a szerzőket összefűző barátság és egymás iránt való tisztelet adja.