Papageno Radio
Címlap Egy kvartett a híres rendező, Stanley Kubrick nyomában

Egy kvartett a híres rendező, Stanley Kubrick nyomában

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Festen kvartett elszakadni kíván minden hagyományos szerkezettől és normától, hogy egy nyers, reális és egyedülálló jazz zenét hozzon létre rock and roll elemekkel.

A Festen legfrissebb, Inside Stanley Kubrick című produkciója elmossa a határokat a képek és a hangok között. Tíz kompozíciót fogunk hallani a Sziget fesztivál Magyar Zene Háza színpadán, melyeket a híres filmrendező mesterművei ihlettek.

A bronxi születésű Stanley Kubrick amerikai filmrendezőt és producert a 20. század második felének egyik nagy hatású és innovatív filmkészítőjeként tartanak számon. Kubrick filmjeire, melyeknek többségét irodalmi művekből adaptálta, az újító technikai megoldások, eredeti történetmesélés és szellemesség jellemző.

A Kubrick-filmek sajátosságai:

  • Filmjeiben Kubrick gyakran használt hosszú, perceken át tartó snitteket, legtöbbször „kocsizó” kameramozgással, amint végighaladunk egy jellegzetes belső téren (például a Ragyogásszállodája, a 2001: Űrodüsszeia űrhajója vagy a Dicsőség ösvényei lövészárkai).
  • Kubrick – első két filmjétől eltekintve – minden alkotását regény vagy irodalmi alapanyag alapján forgatta, általában tartalmilag igencsak eltérve az eredeti műtől.
  • Kubrick utálta a szélesvásznú technikát, ezért minden filmjét – eltekintve a 70mm-re forgatott Spartacustól és 2001: Űrodüsszeiától – normál, 1.37:1 képarányban forgatta. (Mozikban ezen filmek nagy többségét “letakarták” 1.85:1 vagy 1.66:1 képarányra.)
  • Filmjeiben Kubrick gyakran használt narrátort (vagy insert feliratokat).
  • 2001: Űrodüsszeiától kezdve Kubrick egyetlen filmjéhez sem készíttetett eredeti zenét, hanem már létező zeneműveket használt fel. (Legtöbbször komolyzenét, illetve az Acéllövedékesetében rockzenét.)
  • Gyakoriak az arcokról készült közelképek.
  • Kubrick minden filmje végén (még jóval ennek a divatnak elmúlta után is) használta a The End feliratot.

A Magyar Zene Háza színpadán a jazz szabadon értelmezett műfaja és a filmzene többféle produkcióban megjelenik, mely szintén rávilágít a műfajok és stílusok átjárhatóságára és egymást megtermékenyítő hatására.

A Sziget Magyar Zene Háza programjait megtalálod a fesztivál honlapján és tematikus blogunkban.

(Via Papageno, Wikipedia)

Promóció

Stream és színház

X
X