Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok SZIGET Éjfélkor jazzt üt az óra a Magyar Zene Háza színpadán

Éjfélkor jazzt üt az óra a Magyar Zene Háza színpadán

A Sziget látogatói a legkülönfélébb programok közül válogathatnak, épp így a fesztivál klasszikus, opera és jazz színpadának, a Magyar Zene Házának is igen változatos a kínálata. Lássuk, mi vár ránk minden éjjel, ha a színpadhoz látogatunk a Midnight Jazz elnevezésű koncertekre.

Berki Tamás, feat. Sárik Péter Trió

- hirdetés -

Berki Tamás 14 évesen kezdte zenei pályafutását, nyert nemzetközi ifjúsági jazzénekes világversenyt, a Nemzetközi Jazz Federáció „Best of” listája a mai napig Európa egyik legjobb férfi jazzénekeseként tartja számon. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-ének tanára. Szerzői albumain közel félszáz saját dalt jegyez, és ugyanúgy otthon van a jazz standardek világában is. Számtalan díj és elismerés birtokosa.

- hirdetés -

2015-ben a Sárik Péterrel közös, Minden délibáb című duó koncertlemezük megkapta a magyar Grammy-t, a Fonogram-díjat mint „Az év jazz albuma”.

A Sárik Péter Trió, az elmúlt évtizedben Magyarország egyik legnépszerűbb és legmeghatározóbb jazz-zenekarává vált. Sikerük egyik záloga, hogy mindhárman nagyon nyitott, sokoldalú muzsikusok, így a zenekar a közönség sokkal szélesebb rétegét szólítja meg, mint a jazz-zenekarok többsége. A Trió koncertjeinek hangulata sokszor inkább pop vagy rock koncerthez hasonlatos, még akkor is, ha a Zeneakadémián játszanak. A zenekar közvetlenségével, energiájával sok új rajongót hoz a jazznek.

A Magyar Zene Háza színpadán augusztus 7-én hallhatjuk őket.

Loop Doctors

A Loop Doctors nevű formáció Romhányi Áron és Szendőfi Péter közös duó produkciója. Az együttes a mai modern és divatos zenei irányzatokat – mint a Drum’n’Bass, Jungle, Breakbeat, NuJazz, Rap – ötvözi a jazz improvizatív elemeivel. Zenéjükben sok elektronikus effektet és samplereket használnak, ugyanakkor az extra hangzásokat leginkább akusztikus hangszereik természetes hangjainak módosításával érik el. Törekednek arra, hogy produkciójuk minél előre mutatóbb, progresszívebb legyen. Kizárólag saját szerzeményeket játszanak, mely repertoár igen változatos és szélsőséges zenei stilisztikai skálán mozog.

A duó hangzása folyamatosan fejlődik: egyrészt a kortárs elektronikus zene vívmányainak átültetésével, másrészt a technika fejlődésének köszönhetően. Fellépéseik igazi zenei csemegék, tele meglepetésekkel és véget nem érő humoros előadásmóddal, amit egy VJ közreműködésével még látványosabbá tesznek.

A Loop Doctors első lemeze (High Voltage, 2006), melyet a világhírű basszusgitáros ikon Gary Willis-szel, és a hazai nagyágyú Fekete Kovács Kornéllal vettek fel, Fonogram-díjat kapott 2008 ban „Az Év Hazai Jazz Albuma” kategóriában. Azóta számos turnéjuk volt a többszörös Grammy-díjasBrandon Fields szaxofonossal, Gary Willis-szel és a tubavirtuóz Szentpáli Rolanddal. Második lemezüket Szentpáli Rolanddal vették fel 2012-ben White Orange Black címmel. A harmadik lemez az Entering A Room címet viseli. Négy világszerte ismert muzsikus is közreműködik az albumon: Brandon Fields szaxofonos és Gary Willis basszusgitáros mellett egy másik szaxofonos, a szintén Grammy-díjas Chris Hunter a szólista, illetve Szentpáli Roland, aki a klasszikus tubázás egyik első számú embere. A lemezanyag felvételére a zenekar New Yorkba utazott, hogy Chris-szel közösen rögzítsék a kizárólag saját szerzeményeket tartalmazó albumot.

A negyedik lemez a Frontier Science – Határtudomány címet kapta, ezzel is kifejezve a duó kalandvágyát és felfedezői vénáját, amely eddig sosem látott, új zenei területekre kalauzolja el a hallgatót – mindezt élvezetes és lendületes formában. A lemezen Varga Gergő szaxofonozik, a lemezbemutató koncerten a Művészetek Palotájában a világhírű Eric Marienthal szaxofonos lépett fel

A Magyar Zene Háza színpadán augusztus 8-án hallhatjuk őket.

Suncity Brass

Az Elektro Brass egy új műfaj, amelyet jó eséllyel a zenekar talált ki. Bármiből tudnak brass-t csinálni. Specialitásuk, hogy napjaink – javarészt elektronikus – slágereit adják elő, de ismerik a retro és a techno muzsikát, sőt még salsázni is tudnak (azaz célozgatnak arra, hogy szokta koreográfiát is művelni).

Suncity Brass – forrás: Magyar Zene Háza

A napfény városában, Szegeden alakult meg a csapat 9+1 fővel, de 4 országból. Van köztük Tisza-menti, Duna-menti, Bíkísi, Szabolcsi, Kárpátaljai, Vajdasági, Partiumi és Székely is. Majdnem mindenki zeneművészetis, így gondoltak egyet, és összekeverték a klasszikus hangszerelést a mai dallamokkal. Céljuk a Brass Band kultúra népszerűsítése, és minél szélesebb közönség szórakoztatása, legyen az kicsi, nagy, artúr és/vagy akár indián. Lételemük a show és a koreográfia. Bárhol, bármilyen körülmények között, fent, lent, oldalt, hátrafelé, egyszóval bárhogyan tudnak játszani. Arról nem is beszélve, hogy kérésre bármit átírnak, meghangszerelnek, sőt, el is fújják!

A zenekar tagjai: Samodai Bence János (Bazsevánszkij) – trombita, Horváth Márk (Nagyi) – trombita, Hajla Norbert (Spec) – trombita, Kenesei András (Kene) – harsona, Farkas András (Logan) – harsona, Kovács Péter (Lyuk) – tuba, Szabó Péter (B.P.) – tuba, Fehér Arnold (Archie) – dob, Lukács Levente (Levi) – MC

A Magyar Zene Háza színpadán augusztus 9-én hallhatjuk őket.

InFusion Trio – The Looper Band

Egyéni hangzás, rendhagyó hangszerelés és a világon egyedülálló technikai megvalósítás. Ez jellemzi az InFusion Triót. A 2011 decemberében alakult formáció tagjai mind képzett zenészek, akik a komoly- és a könnyűzene terén egyformán jártasak. A zenekar különlegességét egyrészt a hangszerválasztás is meghatározza. Elektromos hegedű, elektromos cselló, basszusgitár és elektromos dob, amelyek mindegyike effektpedálokon keresztül egy különleges hangzásképet ad.

Infusion trio – fotó: Nagy Márton

A másik meghatározó innováció a looper pedálok alkalmazása, melyekkel valós időben, a színpadon képesek rögzíteni a lejátszott anyagot és visszajátszani azt – ezzel a három zenész egy számon belül meg tudja sokszorozni önmagát, így igazán telt hangzást hoznak létre előre rögzített felvételek használata nélkül. Egyedülálló koncertélményt nyújt, ahogy a hallgató nyomon követheti a Loopok építkezését és a zenekar virtuóz, könnyed játékát.

Második nagylemezük, a Stardust 2018. április elsején jelent meg. A lemezbemutató koncertet a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül az Uránia Filmszínházban tartották meg telt ház előtt.

A zenekar fő profilja, saját szerzeményeken kívül híres topslágerek átdolgozása, valamint klasszikus zenei és népzenei motívumok újragondolása. Olyan előadók dalait hallhatjuk új köntösben, mint a Maroon5, Calvin Harris, John Newman, Depeche Mode, Michael Jackson vagy épp a Daft Punk.

2015-ben a Das Supertalent show-ban és a Hungary’s Got Talentben is aranygombbal egyenes ágon jutottak a döntőbe. Több külföldi fellépés mellett a thaiföldi Big Mountain Festivalon első európai előadóként két koncertet is adott a formáció. 2016-ban az InFusion Trió képviselte Magyarországot zeneileg a Riói olimpián, a Magyar házban: három héten keresztül mindennap koncertet adott a zenekar közel 20.000 ember előtt.

A Magyar Zene Háza színpadán augusztus 10-én hallhatjuk őket.

JazzyBIT

A temesvári JazzyBIT energikus jazz-rock zenét játszik blues, latin és funk elemekkel fűszerezve. Az együttes saját stílusára legjobban a „hangos jazz” kifejezést szereti. Olyan, mintha Hiromi Snarky Puppyval játszana, csak trióban.

JazzyBIT – fotó: Amalia Gaiță

2014 elején jelent meg az együttes első önálló albuma, a Touch the Sky, mely a Muzici și Faze román zenei toplista kilencedik helyére került. 2016-ban jelent meg második albumuk, a Horizon, majd ez végén a JazzyBit elnyerte a Temesvári Jazz Award Év Együttese trófeáját.

A trió tagja a zongorista Teodor Pop, a basszusgitáros Mihai Moldoveanu és a dobos Szabó Csongor Zsolt.

Teodor Pop már igen korán, négyéves korában megszerette a zongorát, és tizennégy éves koráig klasszikus zenét tanult, majd ezt követően a nagyváradi Francisc Hubic Művészeti Iskola jazz szakára nyert felvételt. 2001-ben a sikeres záróvizsga eredményeként jazz szakos zenei bizonyítványt szerzett. Egy évvel később Temesvárra költözött, és több zenei projektben jazz és blues zenét játszott. 2004-ben a Kolozsváron a Iulius Merca emlékversenyen a legjobb zongorista díját nyerte el.

Mihai Moldoveanu gimnáziumi évei alatt kezdett el basszusgitározni autodidakta módon. A background kedvelőjeként, valamint a menet közben szerzett jazz ismereteinek köszönhetően többfajta zenei stílus és művészi kifejés érdekli. Mihai a JazzyBIT mellett játszott Alexandrinával, Amalia Gaițăval, fellépett a Sunset in the 12th House és a Paperjam együttesekkel, így a közelmúltban az elektronikus zenétől a black metalig számos zenei műfajt kipróbált már.

Szabó Csongor-Zsolt a kolozsvári Sigismund Toduță Zenei Gimnáziumban végzett, jelenleg a Temesvári Nyugati Egyetem Zeneművészeti Kar Ütős hangszerek szakának mesterképzésén vesz részt. Számos hazai zenei és nemzetközi ütőhangszeres versenyen vett részt és ért el sikereket.

A Magyar Zene Háza színpadán augusztus 11-én hallhatjuk őket.

NAÏSSAM JALAL & RHYTHMS OF RESISTANCE QUINTET

Naïssam Jalal 2011-ben alapította a Rhythms of Resistance – Az ellenállás ritmusai nemzetközi kvintettet négy másik tehetséges muzsikussal. A különböző elemeket, hatásokat és regisztereket kombinálva a csapat lenyűgöző zenét hozott létre. A gazdag improvizációnak és a különleges ritmusoknak együttesen csodálatos energiája van, és általuk a jazz és a klasszikus zene, az európai és a keleti zene közelebb kerül egymáshoz. A kvintett emlékeztet minket arra, hogy napjainkban is igen élénken élnek egyes országokban az ellenállási mozgalmak, és egyértelműen állást foglalnak az előítéletek ellen.

Naïssam Jalal & Rhythms Of Resitance – fotó: Emanuel Rojas

Naïssam Jalal párizsi szír családba született 1984-ben. Hatéves korában felvételt nyert a párizsi Conservatoire-ba klasszikus fuvola szakra. 17 évesen fedezte fel az improvizációt, és az érettségi után rögtön turnézni indult a Tarace Boulba funky rézfúvós együttessel. 19 évesen elhagyta Franciaországot, hogy megkeresse a gyökereit. Több hónapig arab fuvolázni tanult a damaszkuszi Arab Zenei Intézetben, majd Cairóba utazott, hogy Abdu Dagher világhírű hegedűművésznél tanulhasson.

2006-ban tért vissza Franciaországba, itt találkozott a libanoni Rayess Bekkel, és a következő években együtt léptek fel Franciaországban, Németországban, Belgiumban, Spanyolországban, Libanonban és Marokkóban. 2008 óta rendszeresen ad koncertet az egyiptomi oud  (arab lant) játékossal, Hazem Shaheennel Egyiptomban, Libanonban, Máltán, valamint a párizsi Arab Világ Intézetben. 2009-ben jelent meg Az ellenállás című albuma. 2010 és 2013 között Naïssam lehetőséget kap arra, hogy a legjobb afrikai zenészek társaságában – Tony Allen, Sheik Tidiane Seck, Kiala, Fatoumata Diawara és Hilaire Penda – léphessen fel.

Naïssam Jalal – fotó: Emanuel Rojas

2011-ben megalapította saját kvintettjét Naïssam Jalal and Rhythms of Resistance néven. A zenekar repertoárja Naïssam szabad és természetes személyiségére reflektál. 2015 márciusában és 2016 novemberében jelent meg a kvintett első két albuma, és rögtön elnyerték a szakma és a közönség elismerését. Napjainkban Naïssam Jalal és együttese világszerte koncertezik, és fellép a legjelentősebb jazz fesztiválokon.

A Magyar Zene Háza színpadán augusztus 12-én hallhatjuk őket.

 Nagy Emma Quintet

Bár a Nagy Emma Quintet alig egy éve jött létre, 2019-ben máris megjelent az első, saját szerzeményeikből álló nagylemezük Set to Face címmel. Az általuk írt kompozíciókból szerettek volna egy repertoárt kialakítani, ami természeténél fogva újra és újra megújul.

Ide kapcsolódik:
Az állandó megújulásra fókuszál 2019 legjobb fiatal jazz-zenekara, a Nagy Emma Quintet

 

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.