Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Rippl-Rónai- és Renoir-alkotások cserélhetnek gazdát a Balatonnál

Rippl-Rónai- és Renoir-alkotások cserélhetnek gazdát a Balatonnál

A Pintér Galéria és Aukciósház immár tizedjére rendezi meg Balaton, nyár, szerelem tematikájú nyári árverését Balatonfüreden. Az aukció anyaga már látható a Vaszary Villában, míg magára a jubileumi eseményre – melyet ezúttal az Anna-bálnak is otthont adó Anna Grand Hotelban rendeznek meg – még augusztus 17-ig várni kell.

- hirdetés -

A tételek között a már megszokott módon klasszikus, modern és kortárs műalkotások is szerepelnek. Kalapács alá kerül majd többek között Rippl-Rónai József, Egry József, Márffy Ödön és Rozsda Endre alkotása, ahogyan annak a napjainkban divatosnak számító Czene Bélának a munkája is, akinek egy aktképét az aukciósház tavaly rekord leütési áron értékesítette.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
85 millióért kelt el Rippl-Rónai Pihenő Fenellája

 A közel 30 éves múltra visszatekintő Pintér Galéria és Aukciósház éppen tíz évvel ezelőtt rendezte meg először azt a nyári árverését, amely azóta is töretlenül az üzlet védjegyének és egyben legnépszerűbb eseményének számít. A Pintér Péter és Ambrus vezette aukciósház idén július 25-én nyitotta meg szokásos „nyári szezonját” Füreden, ahol az eddigi évekhez hasonlóan a Vaszary Villában minden nap 10-20 óra között várja a látogatókat az aukciós kiállítás. A kis híján 300 tételt számláló anyag – a galéria profiljához hűen – rendkívül heterogén, ugyanakkor a művek mind a Balaton, a nyár és a szerelem (esetenként tágabb értelemben vett) témakörében születtek.

Ide kapcsolódik:
Az idei első fél év műtárgypiaci mérlege

A kiállított művészek között olyan nagy nevek szerepelnek mint báró Mednyánszky László, Szőnyi István, Vajda Lajos, Scheiber Hugó vagy Kmetty János, de még egy Pierre-Auguste Renoir grafika is helyet kapott az aukció tételeinek sorában. Minden bizonnyal a kiemelt műtárgyak közé tartozik egy, a Balaton vidékét ábrázoló festmény Rippl-Rónaitól, amit a hozzáértők már ismerhetnek a művész Reggeli után című pasztellképének hátteréről. A festmények mellett szobrokra, fotókra, ezüst műtárgyakra és Zsolnay porcelánokra is licitálhatnak majd a résztvevők.

Fehér László: Balatonpart II. (gouache, papír, 75 x 105 cm)

Rendkívül erős a kortárs mezőny is a jubileumi árverésen. A már befutott, idősebb generációk tagjai közül találkozhatunk Bak Imre, Fehér László, M. Tóth Margit, Szüts Miklós és Váli Dezső munkáival, míg a fiatalabbak közül képviselteti magát egy alkotással a letisztult, geometrikus absztrakt kompozícióiról és objektjeiről ismert Horváth Lóczi Judit, a Pintér aukciókon rendszeresen szereplő Verebics Ágnes, vagy az illusztrátorként is tevékenykedő Baranyai (b) András.

Az árverés legolcsóbb tétele 24 000 Ft-ról indul, míg a két legdrágább alkotás Egry József Borozgatókat ábrázoló pasztellja, valamint a nemzetközileg is elismert és külföldi gyűjtőkörrel rendelkező BOLDI Íjász című szobra, melynek kikiáltási ára 11 000 000 Ft. Az aukció teljes repertoárját bemutató katalógus egyébként elérhető a Vaszary Villában, illetve Budapesten a Pintér Aukciósház Falk Miksa utcai üzletében, de online is böngészhető az aukciósház honlapján, vagy átlapozható itt.

A várhatóan idén is nagy figyelemnek örvendő, mindenki számára nyitott árverésre augusztus 17-én este 19 órakor kerül sor az Anna Grand Hotelban. A hangulatos nyáresti programnak ígérkező eseményre szeretettel vár minden művészet iránt fogékony érdeklődőt, gyűjtőt és leendő gyűjtőt az aukciósház csapata.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!