Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Senki többet? A nő, akinek méregdrága képeit gyűjti Jack Nicholson, Barbra Streisand és Madonna...

A nő, akinek méregdrága képeit gyűjti Jack Nicholson, Barbra Streisand és Madonna is

Február 5-én a Christie’s londoni impresszionista és modern műveket kínáló árverésének minden bizonnyal egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó tétel lesz Tamara de Łempicka Marjorie Ferryről festett arcképe. A festményért, amelyik bő tíz évvel ezelőtt egyszer már volt a festőnő legdrágábban eladott munkája, ezúttal 8–12 millió fontot várnak; ha pedig a kép a felső becsérték körüli áron kel el, újra átveheti az elsőséget Łempicka legdrágább művei között.

- hirdetés -

Tamara de Łempicka (eredeti nevén Maria Górska; 1898–1980) lengyel származású festőnőt 1932-ben Párizsban bízta meg egy pénzügyekkel foglalkozó üzletember, hogy készítse el felesége, a brit származású kabaré-színésznő, Marjorie Ferry arcképét. Łempicka ekkor már a legfelső körök legkedveltebb portréfestője volt (egy-egy arckép megfestéséért akár 50.000 frankot is fizettek neki), aki előkelőségek sorának alakját örökítette meg jellegzetes, art deco stílusban készített munkáin, többek között XIII. Alfonz spanyol királyét vagy Erzsébet görög királynéét is.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Egy rokokó mester, aki az elsők között datálta és írta alá festményeit

A 100×65 centiméteres méretben elkészült Portrait de Marjorie Ferry (Marjorie Ferry portréja) című festmény a család tulajdonában maradt egészen 1995-ig, amikor is novemberben a Sotheby’s New York-i árverésén Wolfgang Joop német divattervező meg nem vásárolta. A kép legközelebb tőle került árverésre 2009 májusában, ugyancsak a Sotheby’snél és ugyancsak New Yorkban, ahol is 4.898.500 dollárért került jelenlegi tulajdonosához, ami akkor a legmagasabb összeg volt, amit mindaddig egy Łempicka-munkáért kifizettek. (Joop azon az árverésen egyébként gyűjteménye négy darabját adta el, összesen több mint 13 millió dollárért, amiből a legtöbbet a Ferry-portré ára tett ki.)

Tamara de Łempicka: Marjorie Ferry portréja – forrás: Christie’s

A Christie’s most február elején az előzetesen megadott becsérték szerint 8–12 millió fontra (3,125–4,688 milliárd forint) tartja a festményt; ez dollárba átszámítva 10,4–15,6 milliót jelent. Ez pedig csak azért érdekes, merthogy (mint ahogyan annakidején erről mi is beszámoltunk itt a Senki többet? blogban) Łempicka jelenlegi aukción legdrágábban elkelt munkájáért, a La Tunique Rose (A rózsaszín tunika) című festményéért 2019 novemberében a Sotheby’s New York-i árverésén 13.362.500 dollárt (4,063 milliárd forint) fizetett ki a mű vásárlója, vagyis könnyen lehet, hogy egy sikeres licit esetén Marjorie vissza tudja venni az elsőséget a festőnő legdrágább képei között.

Ide kapcsolódik:
4 milliárd forintot adtak az extravagáns sztárfestőnő képéért

Márpedig erre akár komoly esély is lehet, hiszen Łempicka művei iránt az utóbbi években igencsak megnőtt a kereslet, műkereskedelmi árai erősen emelkedő tendenciát mutatnak, ráadásul több tehetős híresség – többek között Jack Nicholson, Barbra Streisand, vagy Madonna – is elkezdte gyűjteni az alkotásait. Lehet, hogy Marjorie Ferry portréja is éppen valamelyikük nappaliját fogja majd díszíteni?

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.