Papageno Radio
- hirdetés -
Tánc Milyen változásokat hoz a következő évtized a tánc világában?

Milyen változásokat hoz a következő évtized a tánc világában?

A Dance Magazine előrejelzése szerint a sztepp reneszánszát fogja élni, a társadalmi változások pedig a tánc világának legkonzervatívabb területét is érintik.

- hirdetés -

Az utóbbi időszakban a balett a viták kereszttüzében állt: esett szó a színesbőrű táncosok helyzetéről, a klasszikus balettirodalom alapműveinek mai olvasatáról és azok lehetséges rasszista felhangjairól. Előrelépésnek tekinthetjük azt, hogy megindult a párbeszéd, és szélesedett a balettcipők és harisnyák színpalettája.

- hirdetés -

És ha már az öltözetről van szó: a táncruházat is egyre inkluzívabb lesz, és ehhez elég csak a férfiaknak kifejlesztett spicc-cipőre gondolnunk.

Ide kapcsolódik:
Spicc-cipők férfiaknak

A tekintélyes lap szerint a tudomány és a tánc kapcsolata megerősödik, egyre több tudományterület profitálhat a táncosok különleges tudásából. Wayne McGregorról régóta tudjuk, hogy a fiziológia és a tánc kapcsolatát kutatja, s ebből koreográfiák is születnek, de bevalljuk, arról fogalmunk sem volt, hogy a Zürichi és a Bostoni Balett korábbi táncosa, Merritt Moore kvantumfizikából szerzett PhD-t és űrhajósnak készül, de van táncos, aki űrgeológiából, és koreográfus, aki robotikából doktorál.

Az egészség- és élettudományok jelentősége megnövekszik a táncban, a testi és mentális jóllét előtérbe kerül, így csökkenhetnek a fiziológiai és pszichológiai problémák is.

Ide kapcsolódik:
New Yorkban a táncosok ingyen kapnak zöldséget és gyümölcsöt

Több nő kerül (társulat)vezetői pozícióba, bár hozzá kell tennünk, igen alacsony a bázis, ahogyan a Dance Data Project is mutatja.

Ezek közül mi hogyan valósul meg? 2030-ban visszatérünk rá!

(Via Dance Magazine)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.