Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok JM blog Kéri Samu és Sütő Márton kapják az Orszáczky-díjat

Kéri Samu és Sütő Márton kapják az Orszáczky-díjat

Az Orszáczky-díjat bármely, alkotói tevékenységének eredményeit elsősorban Magyarországon publikáló, 40 év alatti szerző megkaphatja a díj odaítélését megelőző esztendőben bemutatott munkája alapján.

- hirdetés -

Az elmúlt években talán inkább a jazz műfajában alkotók fedezték fel maguknak az e díjra való pályázás lehetőségét, most azonban az Artisjus Kommunikáció révén sokkal szélesebb körben terjedt el a pályázat híre. Így a korábban nevezett műveknél számottevően nagyobb, és műfajilag színesebb mezőnyről kellett döntenie a Magyar Zeneszerzők Egyesülete elnökségének. Így esett a választás a 2019-ben bemutatott művek között egyszerre Sütő Márton Kicsi madár című lírai, dallamos, élénk harmonikus fantáziával megírt dalára, valamint Kéri Samu Flashes című szenvedélyes, világosan elkülönülő formarészekből építkező, vérbeli szólókat is tartalmazó jazz-triójára, amelyek megosztva kapták az anyagiakat, de művészi tekintetben két egyenrangú díjat érdemeltek ki.

Sütő Márton (1978) Svájcban nevelkedett, a Conservatoire de Lausanne-on végzett. Hazatérése után kiváló magyar jazzmuzsikusokkal és együttesekkel lépett föl itthon és külföldi turnékon. A Smárton Trióval Delhiben, Párizsban, Londonban, Bulgáriában jár. 2003-ban a Belvárosi Jazz Fesztivál 1. helyezettje, 2008–9-ben szemledíjas filmzene szerzője. Gitártanár és pedagógiai darabok szerzője. 2010–14: doktori képzésben vesz részt, kutatási témája a zenei egyenletes temperálás.  

- hirdetés -

A díj értéke 2009-es alapításától tavalyig 100 000 Ft volt. A Nemzeti Kulturális Alap Könnyűzenei Kollégiuma 2019-ben úgy döntött, hogy a korábban a Zenei Kollégium által az Istvánffy- és az Orszáczky-díjra együttesen nyújtott 200 000 Ft támogatást az Orszáczky-díjra külön biztosítja. A díjat január 30-án este a Muzikum Klubban a korábbi Orszáczky-díjas Király Martina koncertje előtt adta át Hollós Máté, a Magyar Zeneszerzők Egyesülete elnöke két elnökségi tag: Binder Károly és Bornai Tibor kíséretében.

Kéri Samu (1998) a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Tanszakán végzett. 2016-ban a Marosvásárhelyi Nemzetközi Jazz Verseny első díjasa, majd a Müpa Jazz Showcase-én különdíjas. Szipka-loops projectje figyelmet kelt. 2017-ben ösztöndíjat nyer el a Berklee College of Music-on, ahol BA képzésben részesül. Jelenleg egy szemesztert Valenciában tölt.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!