Papageno Radio
Blogok Brüsszeli Csipke Bármilyen kvartett formációt vendégül látnak Európa legszebb kastélyai

Bármilyen kvartett formációt vendégül látnak Európa legszebb kastélyai

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Fiatal vonósnégyes, esetleg más klasszikus zenei kvartett, vagy trió vagytok, és szeretnétek Európa-szerte csodás régi épületekben elszállásolva lenni koncertért cserébe?

Jelentkezzetek az Európán átívelő Le Dimore del Quartetto egyesület muzsikusainak a hálózatába! E pompás történelmi rezidenciákat – kastélyokat, palazzókat, villákat, farmházakat – kamarazenei együttesekkel összekötő olasz kezdeményezés az európai kulturális örökség szakmai berkeiben olyan rangos elismerésnek örvend, hogy 2019-ben az Europa Nostra – Európai Örökség díját is elnyerte.

Ide kapcsolódik:
Harmadik alkalommal rendezik meg a Budapest Kvartett Hétvégét

Aki vett már részt konferenciák szüneteiben tartott kapcsolatépítő, vagy a divatos angol elnevezéssel élve networking eseményen, tudhatja, hogy ha kellő nyitottsággal áll az új ismeretségek elé az ember, az adott konferencia témájától akár teljesen eltérő kapcsolatokra is szert tehet.

Ez történt velünk is a Történelmi Házak Európai Szövetségének (EHH) tavaly év végi brüsszeli konferenciáján. A hivatalos programban a róluk készült átfogó tanulmány eredményeit ismertették. Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy az ebédszünet utáni networking eseményen a pályájuk elején járó fiatal kamarazenei együttesek számára nyitva álló nagyszerű lehetőséggel találjuk magunkat szemben.

A Dimore del Quartetto (magyarul kb. „A Vonósnégyes Rezidenciái”) egy Olaszországban bejegyzett, tevékenységét mára már egész Európára kiterjesztő egyesület, ami csodaszép történelmi lakhelyek – kastélyok, palazzók, villák, farmházak – adottságait kihasználva támogat vonósnégyeseket és más klasszikus zenei kvartetteket és triókat karrierjük kezdetén.

Ide kapcsolódik:
Keller András, Pilz János, Fenyő László és Homoki Gábor egy kvartettben

Egyik oldalról adottak a hálózatukba tartozó történelmi rezidenciák, melyek tulajdonosai vállalják, hogy ingyen szállást biztosítanak a muzsikusok számára arra az időszakra (maximum egy hétre), míg ők valamilyen kötelezettségük teljesítésére pl. koncertre, mesterkurzusra intenzíven készülnek.

Másik oldalról pedig adott a kamaraegyüttes-hálózatuk (vonósnégyesek, zongora triók, vonós triók és zongora kvartettek), melyek tagjai e nagylelkű vendéglátást a helyszínen adott koncerttel hálálják meg a szállásadójuk számára. E koncertek lehetnek  nyilvánosak vagy zártkörűek. Az együtteseket a projekt művészeti vezetője, Simone Gramaglia – a Quartetto de Cremona hegedűművésze – választja ki a jelentkezők közül.

A kezdeményezés 2015-ben indult Francesca Moncada di Paternò ötlete alapján, aki mára a Dimore del Quartetto egyesület elnöke. Arisztokrata család leszármazottjaként ő maga is ilyen régi palota tulajdonosa, egyben elkötelezett kamarazene-rajongó. A brüsszeli konferencián ő is jelen volt egyesületük tevékenységét népszerűsíteni.

„Az volt az elképzelésem, hogy összekapcsolok két fantasztikusan érdekes világot, melyek becses erőforrásokkal rendelkeznek, szükségleteik pedig egymás hasznára válthatók. A barátaimmal kezdtem. A siker azonnal megtalált bennünket” – nyilatkozta az elnöknő a projekt indulásáról. 

A Dimore del Quartetto rezidencia-hálózatába jelenleg 249 történelmi lakhely tartozik Olaszországtól Spanyol- és Franciaországon, az Egyesült Királyságon, Németországon át északon Lettországig, délen Szerbián át Görögországig összesen tízenöt országból. Kvartett- és trió- hálózatuk pedig 15 országból 74 együttest foglal magában. A zenészek átlagéletkora 28 év.

„A projekt erőssége az egyszerűségében rejlik”

– vallja Francesca Moncada di Paternò arról, hogy mi lehet egyesületük sikerének titka. Jól strukturált kulturális tevékenységük révén ugyanis mind a két fél, zenész és szállásadó egyaránt jól jár.

A rezidencia-hálózatukba tartozó épületek közös jellemzője történelmi jellegükön és attraktivitásukon túl, hogy sok esetben elszigetelten találhatók vidéken, a 21. századi pörgő élettől távol. Ez nehezíti fenntartásukat és hasznosításukat. Az egyesület hálózatába bekerülve alkalmi koncerthelyszínekké válnak, ami segítheti bekapcsolódásukat az európai gazdasági vérkeringésébe.

A kamarazenei együtteseket ugyanakkor az emberi együttműködés egészen különleges formáiként jellemzi a projekt: „A kvartett a kamarazene legmagasabb kifejezési módja, mely mindenek felett hihetetlen emberi tapasztalat: négy elme, négy hang és négy szív párbeszéde, melyben minden művészi választás egy hosszú és gyakran bonyolult kompromisszum eredménye.”

E felfogással összhangban az egyesület számos innovatív lehetőséget kínál a hálózatukba tartozó kvartettek és triók számára:

  • zeneakadémiákkal és koncert társaságokkal működnek együtt, amik alkalmazzák őket a zenei évadjukban,
  • menedzsereknek és cégeknek szerveznek tréningeket, melyeken a kvartettet mint a megosztott vezetés hatékony példáit mutatják be,
  • tailor-made privát koncerteket szerveznek cégek és magánszemélyek részére,
  • útvonalterveket állítanak össze, melyekben koncerteket kapcsolnak össze turisztikai élményekkel.

Az egyesület együttműködő partnerei az Történelmi Házak Európai Szövetsége (EHH), az Olaszországi Történelmi Szálláshelyek Egyesülete (ADSI) és az Olasz National Trust (FAI).

A Dimore del Quartetto-t viszonylag rövid fennállása óta számos díjjal tüntették ki. 2018-ban elnyerte az olasz Kulturális Innováció Díjat, 2019-ben az Európa Nostra – Európai Örökség Díjat „Oktatás, tréning és figyelemfelkeltés” kategóriában.

A Castello del Calcione és a Furiant Kvartett – fotó: Behzad Bani

Brüsszeli találkozásunkkor az elnöknő reményét fejezte ki, hogy hálózataik köre magyar kapcsolatokkal is bővülhet. Erre alapozva bíztatnak minden érdeklődőt – legyen szó magas művészi színvonalú fiatal klasszikus zenei kvartettekről vagy triókról, európai együttműködésre nyitott történelmi házak működtetőiről vagy potenciális koncertlátogatókról, – hogy tanulmányozzák a Dimore del Quartetto honlapját az egyesület által nyújtott lehetőségekről, iratkozzanak fel a hírlevelükre, csatlakozás szándéka esetén pedig lépjenek kapcsolatba az illetékeseikkel. A jelentkezés folyamatos.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X