Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Várfok30 Rendkívüli művek, rendkívüli időkben – Nagyszabású kiállítással ünnepel a 30 éves Várfok...

Rendkívüli művek, rendkívüli időkben – Nagyszabású kiállítással ünnepel a 30 éves Várfok Galéria

A Várfok Galéria Rendkívüli művek, rendkívüli időkben című nagyszabású csoportos kiállítással folytatja fennállásának 30 éves jubileumát ünneplő programját.

- hirdetés -

A Várfok Galéria a koronavírus miatt kéthónapos teljes bezárásra kényszerült, ezen idő alatt indította el a Papageno online kulturális magazinnal közös sorozatát, a Rendkívüli művek, rendkívüli időkbent, azzal a céllal, hogy bekapcsolja a kortárs művészetet a klasszikus művészet folyamába, visszhangozza a Várfok Galéria „Egykor az antik is kortárs volt” jelmondatát és szabad asszociációkra, gondolatokra ébressze az olvasókat.

- hirdetés -

El Kazovszkij: Új-Galathea ültetvény, 1996-99, 160×136 cm, magángyűjtemény

A cikkek rendszerint a Várfok Galéria kollekciójában található egy-egy műből indultak ki és azokat tágabb összefüggések menték mutatták be. Így került összehasonlításra Korniss Péter Asszonyok kosarakkal című emblematikus fotográfiája az itáliai sacra conversazionékkal, Szotyory László oroszlánja középkori bestiáriumok és dicsőséges barokk képek ábrázolásaival, Orr Máté riadt tehene a francia romantika vezéregyénisége, Eugène Delacroix A villámlástól megriadt ló című alkotásával.

Orr Máté: Villámlástól megriadt tehén 2020, akril, olaj, vászon, 105×85cm, Várfok Galéria

A tárlat különlegessége, hogy nemcsak a Várfok Galéria művészkörének kortárs alkotásai lesznek láthatók, hanem olyan klasszikus remekművek is, mint a magyar tájképfestészet egyik megteremtője, id. Markó Károlynak Ino és Melikertes a tengerbe zuhan (1830 körül) című romantikus hévvel fűtött, páratlan alkotása vagy Ferenczy Noémi (1890–1957), a huszadik századi kárpitművészetet megújító sokoldalú alkotó megindítóan szép és intim Anya gyermekével című festménye.

id. Markó Károly: Ino és Melikertes a tengerbe zuhan, 1830 k., olaj, vászon, 28x40cm, Kovács Gábor Gyűjtemény

A magyar alkotókon kívül a világhírű Marie Laurencin Lány legyezővel című képét is megcsodálhatja a közönség, aki a francia avantgárd egyik fontos és nőként is elismert művésze volt, Apollinaire múzsája, akit Rousseau is megörökített A múzsa ihleti költőjét című legendás művén.

Marie Laurencin: Lány legyezővel, é.n. akvarell, papír, 52×42 cm, magángyűjtemény

A Rendkívüli művek, rendkívüli időkben című kiállítás a művészet folytonosságát, fontosságát hangsúlyozza, és szabad szárnyalásra, egy korszakokon és stílusokon átívelő utazásra invitálja a látogatókat.


Rendkívüli művek, rendkívüli időkben című kiállítás 2020. június 25. és július 25. között tart nyitva, kedd-szombat 11 és 18 óra között ingyenesen látogatható a Várfok Galériában (1012 Budapest, Várfok utca 11.)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.