Papageno Radio
Blogok Jazztörténetek A vad, modern szving és a milliós példányszám

A vad, modern szving és a milliós példányszám

A klarinétos Woody Herman zenekara 1945-ben már csupa lelkes, tüzes fiatal szólistával megtűzdelve vad, modern szvinget produkált, de milliós példányszámot meghaladó egyetlen lemezük egyáltalán nem ebben a témában fogant.

A jazz évszázada című kötet e-book formátumban megvásárolható a következő webáruházakban:

 

Kobo

Nook

DiBook

Woody Herman, aki leplezetlen vokalistaambíciókat is táplált, a Laura című hollywoodi filmsiker betétjét énekelte saját zenekarával, és ez a felvétel – számunkra mindmáig meglepő módon – aranylemezzé vált.

Viszont a köztudatba akkor berobbanó Kenton-zenekar tagadhatatlanul jazzes hangzású lemezzel tarolt ugyanabban az évben. 1944-ben vált meg Kentontól Anita O’Day, és a fiatal, akkor még nevenincs, de hozzá hasonló stílusban éneklő June Christyt ajánlotta utódjától. Ez évtizedekre szóló zenei barátságot eredményezett Stan és June között, ami kereskedelmi szempontból is nagyon bevált. A mexikói témájú, de szving stílusban előadott Tampico nemcsak aranylemez, de valóságos világsiker lett.

Ide kapcsolódik:
June Christy, az első cool énekesnő

Ami a Tampico világsikerét illeti, érdemes előásni a korabeli magyar változatot Lantos Olivér és Tabányi Mihály előadásában, amely a háború utáni években, amikor még szabad volt Magyarországon is ilyen dekadens zenéket játszani, szintén hatalmas népszerűségnek örvendett.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!