Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Jazztörténetek Diana Krall titka

Diana Krall titka

Napjaink elsöprő jazzsikere azonban lemezkereskedelmi szempontból minden nagynevű elődjén túltesz, most, amikor a műfaj általános népszerűsége a mélypontján van. A szemrevaló, jó fellépésű és jól is zongorázó kanadai énekesnő, Diana Krall 1993 és 2012 között kilenc platina- és három aranyalbumot produkált. Világviszonylatban addig 16 millió album kelt el a felvételeiből.

A jazz évszázada című kötet e-book formátumban megvásárolható a következő webáruházakban:

 

Kobo

Nook

DiBook

- hirdetés -

A néhai Nat King Cole dalait felelevenítő, átütő sikerű albumát követően megmaradt a jazz könnyen emészthető fősodrában, időnként át-átrándulva a pop világába, ahol férjére, az utóbbi mezőnyben komoly tekintélynek örvendő Elvis Costellóra támaszkodhatott. De talán a Nat King Cole-nak dedikált All for You című lemeze hordozza mindazokat az erényeket, amelyeknek a sikerét köszönheti. Hogy mik ezek az erények? Tudjuk, hogy nemcsak szép, de jó hangja van, jól énekel, jól zongorázik, dallamos, fülbemászó számokból áll a repertoárja, nagyszerűen kommunikál a közönséggel, és biztosra megy, nem újít, nem nagyon improvizál, de – amikor nem szentimentális slágereket énekel –

kifejezetten jazzes a hanglejtése.

- hirdetés -

A jazz térvesztéséhez nagymértékben hozzájárult az is, hogy a műfaj kortárs hajtásai általában hosszú lélegzetű, az egyszerű hallgató szempontjából meglehetősen absztrakt darabok voltak, ami a speciális, egy-egy rétegnek szóló rádióadók és műsorok repertoárjába illett bele, míg a népszerű rádiók inkább a 3-5 perces felvételeket favorizálták. Diana Krall például tisztában volt ezzel. 

Ide kapcsolódik:
Ismerős újdonság

Ami a lemezek terjesztését illette, a vevők egyre inkább a nagyáruházak polcairól válogattak, amelyek előszeretettel hanyagolták a jazzt. Az új évezredben aztán drámai módon megváltoztatta a fogyasztói szokásokat az internetről való letöltés. Még a popiparban is, ahol egykor milliós példányszámban keltek el a lemezek, 2004-ben, Nagy-Britanniában egy popegyüttes már 15 000 elkelt CD-vel is bekerülhetett a tízes listára. Hogy manapság mi a lemezsiker, vagy pontosabban fogalmazva mi egy felvétel sikerének a mércéje, azt talán évek múlva, tágabb perspektívából tudjuk majd megállapítani.

Ide kapcsolódik:
Ez volt az első milliós példányszámban eladott jazzalbum

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.