Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Benczúr Kerti Esték Petőfi feltámadását vizionálja egy színházi kísérlet a Benczúr Kertben

Petőfi feltámadását vizionálja egy színházi kísérlet a Benczúr Kertben

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A k2 Színház július 18-án eljátszik a gondolattal: mi lenne, ha Petőfi Sándor feltámadna, és 19. századi eszméivel belefogna a világ jobbításába? Az izgalmas kísérletnek a Benczúr Kerti Esték keretében, Az apostol előadásán lehet tanúja a közönség.

- hirdetés -

„Petőfi Sándor – magáról mintázva Az apostol főhősét – olyan ember történetét írta meg, akit világjobbító szándék vezérel, hányatott életútja során radikalizálódik, és eljut a királygyilkossági kísérletig is. Szilveszter sorsában izgalmas drámai feszültség rejlik, érdemes arra, hogy elgondolkodjunk: milyen helyzetet teremt, amikor megértünk valakit, egyetértünk a céljaival, de a módszereivel nem feltétlenül. Petőfi a szegénység, a művészet, a cenzúra kérdéseit is feszegeti, és dermesztő, hogy amit százhetven évvel ezelőtt írt, visszaköszön, ma is aktuális” – mondja az előadás rendezője, a k2 Színház művészeti vezetője, Benkó Bence.

Petőfi Sándor: Az apostol – fotó: Toldy Miklós

A költő huszonöt éves volt 1848-ban, a legjobb barátja, Jókai Mór huszonhárom. Egy kis csapat, huszonéves srácok először a magyar irodalmat forradalmasították, gyökeresen mást hoztak létre, mint a kor ikonjai, Kölcsey, Vörösmarty, Kazinczy, majd kifordították a sarkaiból a világot: forradalmat és szabadságharcot robbantottak ki. Beírták magukat a történelembe.

Petőfi nem „csak” költőzseni volt, hanem olyan haladó szellemű demokrata is, hogy ha most állna ki a gondolataival, most is progresszív lenne.

„Ugyanakkor ifjonti hevében mondott és csinált butaságokat is, fejjel ment a falnak. Az apostol azt a kérdést is felveti: több önmérséklettel előbbre jutnánk-e?” – teszi hozzá a rendező.

Az apostol azért is érdekelt, mert szerettem volna kipróbálni, hogyan lehet megszólaltatni egy nem színpadi műnek írott szöveget. Néhány párbeszédes résztől eltekintve a három színész, Piti Emőke, Király Dániel és Pálóczi Bence lényegében elbeszéli, illetve narrálja a történetet” – fogalmaz Benkó. A szövegkönyv elkészítésekor a montázs módszerével éltek; hangsúlyozandó, hogy nem csupán az elbeszélő költemény főhősének gondolatait, hanem az egyik legnagyobb magyar és európai romantikus költő eszméit is tolmácsolják, Szilveszter szájába adtak több Petőfi-verset is. Az előadás fontos dramaturgiai pontjain, főként az életpálya döntéshelyzeteiben looper-pedált alkalmaznak a szereplők: mikrofonba, ritmizáltan, zenére mondják a hamisítatlan Petőfi-sorokat.

Petőfi Sándor: Az apostol – fotó: Toldy Miklós

„A spoken word műfaj nagyon szerencsésen találkozik Az apostollal, ráadásul igazán közel hozza Petőfit a fiatalokhoz. Szerintem ha Sándor ma köztünk lenne, kapva kapna ezen a technikai vívmányon, és ilyen formában adná elő a verseit” – véli Benkó Bence. „Emlékszem, drámaszakosként sem volt könnyű megértenem, miről szól Az apostol. Az egyik legnagyobb élményt az adja, hogy a nehéz, veretes szöveg mentén felvetett problémákat milyen pontosan értelmezi, mennyire tisztán, egyszerűen meg tudja fogalmazni a közönség. Ez azonnali visszacsatolást jelent, tudjuk, hogy van értelme annak, amit csinálunk” – nyugtázza Piti Emőke.

Az apostolt általában tantermekben, főleg gimnazistáknak, illetve havi rendszerességgel a Mu Színházban játsszák. Az iskolai előadásokat feldolgozó foglalkozások követik, ahol Petőfi „ürügyén” magától értetődően napjaink kérdései merülnek fel. „Arra nem is gondoltunk, hogy felnőtteknek is szervezzünk beszélgetést, de a nézők kikövetelték. A jó hangulatú szeánszokat a színészek is nagyon élvezik” – árulja el a rendező. A beszélgetésre a Benczúr Kertben is nyitottak.

Bővebb információ az előadásról ide kattintva.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X