Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Benczúr Kerti Esték Szüts Apor: „Jobb egymással, mint egymás ellen játszani”

Szüts Apor: „Jobb egymással, mint egymás ellen játszani”

A Virtuózok Kamaraegyüttes 2019 februárjában alakult. Művészeti vezetőjük Szüts Apor, aki a maga részéről nem szereti a versenyt a zenében – nekik a közös játék a céljuk. Július 26-án a Benczúr Kertben lépnek fel.

- hirdetés -

– Másfél éve alakult meg a Virtuózok Kamaraegyüttes a népszerű tehetségkutató muzsikusaiból. Mi a célotok?

- hirdetés -

– Fiatal együttes vagyunk, nem csak a tagok életkorát, hanem az alakulásunk dátumát is figyelembe véve, de már egy kanadai turné és írországi vendégszereplések vannak a hátunk mögött, december 30-án a Müpában pedig nagyzenekarrá alakulva koncerteztünk. Egy olyan 10-12 tagú együttes vagyunk, amely azért alakult, hogy egyfajta műhellyé válva, testközelből mutassa be azt a zenét, amiben mi hiszünk.

– Nem csak kollégák vagytok, ha jól sejtem, baráti viszony is fűz egymáshoz. Milyen az együttes belső kémiája?

– Nagyon figyelünk egymásra, nem csak szakmai szemmel, hanem emberi értelemben is. Megértjük egymást, akkor is, ha nem könnyű ennyi egyéniséget egyetlen együttesbe tömöríteni. Elsősorban mégsem „csupán” baráti társaság vagyunk.

A Virtuózok Kamaraegyüttes 3 hónap karantén után újra színpadra lépett.

VIRTUÓZOK KAMARAEGYÜTTES 3 HÓNAP KARANTÉN UTÁN A BENCZÚR KERTBEN.Az együttes első koncertje a karantén után a Benczúr Kertben volt. A 90 napos karantén alatt sem volt rest a csapat, így most az elsők között mutatta meg, hogy hasznosan töltötte az elmúlt időszakot, újabb darabokkal bővült a repertoárja.A műsorban az ismert és kevésbé is ért művek is szerepet kaptak, legyen szó szórakoztató könnyebb, vagy nagy technikai igényt kívánó versenyművekről. Részlet: Hacsaturján: Fuvolaverseny I. tételéből

Közzétette: Benczúr Ház Kulturális Központ – 2020. július 16., csütörtök

– Különleges hangszerösszeállítás: négy hegedű, brácsa, cselló, nagybőgő, klarinét, fuvola és zongora szerepel az együttesben. Te készíted az átiratokat?

– Ez valóban olyan összetétel, amelyre nem írtak darabokat a zeneszerzők, de gondos áthangszerelésben minden megszólaltatható. Azt hiszem, hogy képesek vagyunk zenekari hatást elérni, azt jól jelzi, hogy októberben mi leszünk az Ökrös Attila nevét viselő, kárpát-medencei hegedűverseny kísérőzenekara.

– Kevés zeneszerzőnek adatik meg, hogy egy egész együttest vezethet. Művészeti vezetőként mi a célod a zenekarral?

– Elsődleges feladatunknak azt tekintem, hogy nyissunk a közönség felé. Ez nem az olcsósítást jelenti, hanem azt, hogy minél érthetőbb módon mutassuk be a klasszikus műfajt, és amit ez nekünk jelent. Sokan csinálják ezt rosszul, és nem állítom azt sem, hogy mi hibátlanul teljesítjük be ezt a célt, de szeretném mindig megtalálni azt a pontot, amikor nem sértjük meg, amit a zeneszerző leírt. Természetesen vannak olyan művek, amelyekhez nem nyúlnék hozzá, de sok más esetben a mi felállásunk tökéletesen alkalmas a minőségi zenélésre.

– Milyen távlatokban gondolkodtok?

– Bízom abban, hogy az együttes sokáig működhet. De a legjobb vonósnégyesnek is évek kellenek, míg kiforrnak. Szeretnék nyitni a más együttesekkel való közös munka felé, és nincs ellenemre, ha időnként nagyzenekarrá bővülünk. És habár egy zenekar általában nem demokratikus intézmény, szeretném, ha mi nem hierarchikus viszonyban dolgoznánk, hanem mindenki fontosnak érezné magát a többiek között. Mi ugyanis nem csak zenekari tagok vagyunk, hanem szólisták is. Nem igazán látni olyat, mint a mi együttesünkben, hogy egy tag feláll és szólózik, majd visszaül, és tovább játszik a többiekkel.

A Virtuózok Kamaraegyüttes

– A Virtuózok tehetségkutató muzsikusaiból alakultatok, ami azért érdekes, mert a műsor mégis egyfajta verseny, ti pedig megmutatjátok, hogy együtt is tudtok játszani.

– A Virtuózokat sokszor kritizálták, főleg a szakma berkein belül, de ez a műsor nem hagyományos értelemben vett verseny. Sosem voltunk egymás vetélytársai vagy ellenfelei, nem így gondolkodtunk a helyzetről. A magam részéről nem is kedvelem a zenei versenyeket, amikor pontok alapján meghatároznak egy sorrendet egy olyan műfajban, aminek nem erről kellene szólnia. A mi együttesünk büszkén képviseli, hogy jobb egymással, mint egymás ellen játszani.

Ide kapcsolódik:
Indul a Virtuózok új évada – A Visegrádi Négyek és Szerbia tehetségei is bemutatkoznak

– Mit hallunk a Virtuózok Kamaraegyüttestől július 26-án a Benczúr Kertben?

– Elsősorban versenyműveket játszunk. Mozart Sinfonia concertantéjával kezdünk Korb Vanessza (hegedű) és Koppán Kata (brácsa) szólójával, és eljutunk egészen Gershwin Kék rapszódiájáig, amiben Lugosi Dániel Ali játszik klarinéton, én pedig zongorán. Ez sem tizenkét tagú csapatra íródott, de szeretnénk úgy eljátszani, hogy a mű monumentalitása így is átjöjjön. Puporka Jenő egy Bottesini-bőgőversenyt játszik, és elhangzik Julius Klegel Scherzója, ami eredetileg csellóra és zongorára írott darab, most viszont az együttesre hangszerelt formában szólal meg.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.