Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Barokk sarok Hegedűművésznő filmes ambíciókkal - Rubinstein Erna élete

Hegedűművésznő filmes ambíciókkal – Rubinstein Erna élete

Rubinstein Erna hegedűművész 1903. március 3-án született Nagyszebenben és 1983. szeptember 22-én hunyt el Los Angelesben.

- hirdetés -

Zenei tanulmányait Debrecenben Füredi Józsefnél kezdte, majd a Zeneakadémián utolsó két évét Hubay Jenő művészképzőjében végezte el. Növendékként már hatévesen szerepelt, tizenegy éves korától pedig önálló hangversenyeket adott. Megkapta az akadémia Liszt Ferenc-díját.

- hirdetés -

Világszerte ünnepelt hegedűs volt. Játszott többek között Wilhelm Furtwängler, Nikisch Artúr és New Yorkban Willem Mengelberg vezényletével is.

Az 1930-as években színésznőként is kipróbálta magát: Fényes Szabolcs „Mimi” című darabjának címszerepét játszotta és szerepelt a 1933-ban bemutatott „Falusi lakodalom” című magyar filmvígjátékban is, sőt 1938-ban egy amerikai filmben (Under a Gipsy Moon) is játszott.

Első házasságát 1933-ban Magyarországon kötötte Strauss Sándor cégvezetővel, de két év múlva elváltak. Az európai zsidóüldözések elől az Amerikai Egyesült Államokba menekült és 1944-ben Los Angelesben feleségül ment  George Bruce forgatókönyvíróhoz. Alig egy évnyi házasság utáni hosszadalmas válóperüket az amerikai sajtó is követte.

Az 1950-es évektől a kaliforniai San Lorenzoban élt édesanyjával és az Edna Ford nevet használta.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.