Papageno Radio
Címlap Térey-könyvünnep lesz Debrecenben

Térey-könyvünnep lesz Debrecenben

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Bár az ünnepi könyvhét programjai a járványhelyzet miatt elmaradtak az idén, Debrecen nem marad „könyves esemény” nélkül: Térey-könyvünnep – Debreceni ünnepi könyvhét címmel, a tavaly elhunyt debreceni költő nevével fémjelzett programot szerveznek szeptember 12-15. között a cívisvárosban, hagyományteremtő szándékkel – közölték a szervezők szerdán sajtótájékoztatón.

Térey János egykori lakóháza helyén lévő épületnél – ahol emléktáblát is elhelyeznek szeptember 14-én, Térey 50. születésnapi évfordulóján -, Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere azt mondta, a könyvünnep alkalmat ad arra, hogy többet beszéljenek a tavaly elhunyt költőről, íróról, láthatóvá tegyék munkásságát és Debrecenhez fűződő viszonyát.

„Téreyn keresztül Debrecen a kortárs kultúrának is fontos szereplője”

– mondta az alpolgármester, megjegyezve, hogy emlékét tematikus sétákkal, a Csokonai Színház műsorával, és egy erre az alkalomra megjelenő könyvvel is felidézik. Utóbbi kapcsán Szirák Péter irodalomtörténész, a debreceni könyvünnepek kurátora jelezte: Boldogh-ház, Kétmalom utca – Egy cívis vallomásai címmel jelenik meg az emlékirat, amelyen Térey János a halála előtti években dolgozott, és bár „nem tudta befejezni, de a tervezett mű egész struktúráját kidolgozta”.

Ide kapcsolódik:
Térey János a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja lett

Szirák Péter azt mondta: Térey János, a kortárs magyar irodalom egyik legtehetségesebb és legtermékenyebb írásművésze átformálta a költészet nyelvét, felújította a verses regény és a zenedráma műfaját, új értelmet adott a pátosznak és az elégiának, a szatírának és a társalgási drámának, a disztópiának és a memoárnak. „Olvasói, az irodalom ínyencei tudják, hogy milyen megragadó erejűvé, milyen intenzitásúvá formálta a műveit. S mindezt lenyűgöző műveltséggel és rendkívüli nyelvi fantáziával tette.

Olyan újító volt, aki messzemenőleg tisztelte a hagyományt, így szülővárosának épített és szellemi örökségét is.

A legnagyobb debreceniek nyomdokain járva a “maradandóságot” az értékek megújító megőrzéseként fogta fel” – méltatta a tavaly elhunyt költőt Szirák Péter.

A könyvünnepen a debreceni Méliusz könyvtárban irodalmi est keretében köszöntik az 50 éves Kriterion kiadót, a Medgyessy emlékmúzeumban és az irodalom házában kiállításokat rendeznek, a Dósa nádor téren pedig könyvvásár lesz. A Kárpátia könyvesház jóvoltából 30 határon túli kiadóból 25 lesz jelent a debreceni Térey-könyvünnepen – hangzott el a tájékoztatón.

(Via MTI)

Promóció

X
X