Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok CAFe Budapest Bárnai Péter: „Kíváncsi lennék, Ady most mit mondana”

Bárnai Péter: „Kíváncsi lennék, Ady most mit mondana”

Október 10-én láthatta a közönség először a Héjanász – Ady. Léda. Párizs. című produkciót a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon. Az Ady Endre és Diósyné Brüll Adél kilenc éven át tartó szenvedélyes szerelmét feldolgozó felolvasó-színházi előadás rendezője Szederkényi Olga, Diósyné Brüll Adélt Pokorny Lia, Ady Endrét pedig Bárnai Péter keltette életre.

- hirdetés -

– Hogyan zajlott a premier?

- hirdetés -

– Nagyon jól sikerült, úgy éreztük, a bemutatón minden a helyére került. Jól egymásra találtunk az anyaggal, a térrel, nagyon jó volt a munkafolyamat, és a közönség is szerette az előadást. Mi pedig utána még sokáig beszélgettünk.  A próbafolyamatnak és az előadásnak is különleges hangulata volt, egyfajta szellemidézés jellege. Most mutattuk be az előadást, a darab még fejlődik, de úgy érzem, sikerült megidézni Ady és Léda szerelmét, és ezen keresztül kicsit őket is.

Héjanász (CAFe Budapest) – fotó: Posztós János

– Milyen volt a próbafolyamat? Másképp működik-e a dinamika olyankor, amikor a rendező ezzel a produkcióval debütál rendezőként, a két színész pedig először dolgozik együtt?

– Szederkényi Olga valóban most először rendezett színpadi előadást, de ettől függetlenül remekül tudtunk együtt dolgozni. Olga ugyanis igazi Ady–Léda-szakértő. Határozott elképzelése volt az anyaggal kapcsolatban. A viszonyok és történések tisztázásában sokat tudott segíteni. Mindig jelezte, ha egy-egy jelenettöredék – annak ellenére, hogy esztétikusra sikerült – nem hitelesen adta vissza Ady és Léda történetét. Az igaz, hogy egy picit másképp adott instrukciót, mint egy rutinos rendező, de talán pont ettől volt nagyon izgalmas vele dolgozni. Másképp keresni a megoldásokat. A közös munka elején pontosan lefektettük az irányokat, illetve Liával külön is próbáltunk. Rendező és színész mindvégig közösen gondolkodva dolgozott a darabon. Liával most volt először szerencsém együtt alkotni, és remélem, még fogok, mert fantasztikus partner, bátor és érzékeny. Fölszabadító volt vele dolgozni. Végig ugyanazt éreztük, ugyanazt gondoltuk a darabról, és húztuk egymást az történet mélyére…

Ide kapcsolódik:
Pokorny Lia: „A színpad nem rólam szól, hanem azokról, akiknek játszom”

– Téged milyen a kapcsolat fűz Adyhoz? Hol áll a költők képzeletbeli toplistáján?

– Szoros a kapcsolat. Középiskolás korom óta olvasom, mondom a verseit. Lenyűgözően szép a szerelmi költészete, az istenes versei pedig mélyek és igazak.  Fontosnak tartom ezek mellett a cikkeit és magyarokról szóló verseit, melyek kíméletlenül igazak. Mindig bátran fogalmazott. Pontosan és összefüggéseiben látta az ország helyzetét. Kíváncsi lennék, most mit mondana, hogyan fogalmazná meg az életünket.

– Változott a benned élő Ady-kép az előadás hatására?

– Élesebbé és gazdagabbá vált. Új részletet megismertem az életéből, és most jobban értem és értékelem a műveit. A próbafolyamat alatt gyakran úgy érzetem, mintha titokban ő is támogatott volna minket ebben a munkában.

Héjanász (CAFe Budapest) – fotó: Posztós János

– Lesz-e az előadásnak további élete?

– Novemberben lesz belőle két előadás, és reméljük, minél tovább játszhatjuk, és lesz rá érdeklődés.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!