Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Senki többet? Rekord összegért kelt el Bak Imre egy festménye Lengyelországban

Rekord összegért kelt el Bak Imre egy festménye Lengyelországban

Hatalmas magyar siker született a héten az 1990-ben alapított varsói Polswiss Art aukciósház árverésén: Bak Imre egy festményéért olyan összeget fizetett ki egy licitáló, ami nemcsak a művész eddigi legmagasabb ára egy munkájáért, de az élő magyar művészek aukciós árai között is vezető helyet vívott ki magának. A művész itthon is ott van az élő alkotók aukciós élmezőnyében, és legutóbb a Magyar Nemzeti Bank is bejelentette, hogy nagyobb tételt vásárol meg a műveiből a gyűjteményébe.

- hirdetés -

Bak Imre (1939) Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas festő, a Nemzet Művésze, egyetemi tanár, a Széchenyi Művészeti Akadémia tagja az 1960-as évek végén az úgynevezett Iparterv-csoport neoavantgárd képzőművészeinek egyikeként robban be az itthoni – majd egyre inkább a nemzetközi – művészeti köztudatba. Kiállításai, hazai és külföldi közgyűjteményekbe került munkái – amelyek éppúgy ott vannak a londoni Tate-ben mint a New York-i Metropolitan Museum of Artban – mellett az elmúlt években a nyilvános műkereskedelemben is egyre komolyabb sikereket ért el.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
A Prima Primissima díjas Bak Imre Papírmunkái a Fészek Művészklubban

Ezt a folyamatot tetőzte be (egyelőre) az elmúlt héten a varsói Polswiss Art aukciósház árverésén egy munkájának sikere: az 1969-ben festett geometrikus absztrakt Orange című vásznát előzetesen 350.000–450.000 złotyra becsülték, ám a licitek végén 490.000 złotyn csapott le érte a kalapács, azaz a vevője a jutalékokkal együtt 578.200 złotyt (vagyis aznapi árfolyamon számolva 46.267.564 forint) fizettet ki érte.

Márpedig ez az összeg az eddigi legmagasabb, amelyet ma Magyarországon élő magyar művész egyetlen munkájáért eddig valaha kifizettek;

korábban ezt a rekordot Nádler István tartotta, akinek Kapcsolat című festményét 2019. novemberében a Virág Judit Galéria kortárs árverésén 35 millió forinton ütötték le. (Az élete nagy részében Franciaországban élt, idén augusztusban elhunyt Reigl Judit, a sok éve Berlinben élő Lakner László, vagy a New Yorkban élő Rita Ackermann külföldi aukciós eredményeitől ezúttal eltekintek.)

Bak Imre: Orange – forrás: Polswiss Art

És csak az összehasonlítás kedvéért: Lengyelországban eddig a legtöbb, amennyit egy képzőművészeti alkotásért árverésen adtak, valamivel több mint 8 millió złoty volt; Magdalena Abakanowicz (1930–2017) lengyel szobrászművésznek egy húsz bronz „emberhéj-torzóból” álló szoborcsoportjáért 2019 októberében a varsói Desa Unicum árverezőháznál fizettek ennyit a 6,8 millió złotys leütés után. Bak Imre eddigi legmagasabb magyarországi leütése pedig 9 millió forint volt: ezt – 1,5 milliós kikiáltás után – 2019 decemberében a Kieselbach Galéria árverésén érte el az 1994-ben festett 5th Avenue című vásznával. (Ennél többet idehaza ma élő művészeink közül eddig csak Lakner László, Nádler István és Keserü Ilona munkáiért adtak.)

Bak Imre: 5th Avenue – forrás: Kieselbach Galéria

Bak Imre műveiből egyébként a közelmúltban a Magyar Nemzeti Bank is alaposan bevásárolt: a pénzintézet tulajdonában álló MNB Ingatlan Kft. egy nyilvános meghirdetés nélküli úgynevezett tárgyalásos tenderen a művész tizenhét munkáját szerezte meg. Ez a lebonyolítás azt jelenti, hogy a tender kiírója ajánlatot kér attól, aki az általa megvenni szándékozott tárgyakat birtokolja, az eladó tesz egy javalatot, ezt megtárgyalják, és végül, ha mindkettőjüknek megfelel az összeg, akkor megegyeznek. Ebben az esetben az eladó a Trance Balance Művészeti Kft. volt, a Bak Imrét is a művészei között tudó acb Galéria tulajdonosa, Pados Gábor egyik cége. Az eladó által a tizenhét, jórészt az elmúlt tíz évben készült Bak-festményre adott árajánlat az információk szerint 165.354.331 forint volt, ami a hírek szerint pontosan egy forinttal volt magasabb, mint amennyit az üzletre a jegybankbank – pontosabban annak leányvállalata – eleve elkülönített. (Hogy a tárgyalások során ezzel a „jelentős” differenciával mi történt, lemondott-e róla az eladó, vagy a vevő ennyivel megemelte a vételárra szánt pénzt, arról nem szól a fáma.) Ez elosztva darabonként átlagosan 9.726.725 forint és 30 fillért jelent képenként.

Bak Imrének a New York-i Metropolitan Museum of Art gyűjteményében lévő Alakzat 4. című festménye – forrás: Metropolitan Museum of Art

A vevő állítása szerint a műveket – az MNB által építendő gyűjteménybe már eddig és majd még ezután bekerülő alkotásokkal együtt – a Nemzeti Bank (vagy vállalatai) tulajdonában álló épületek reprezentatív tereiben fogják elhelyezni.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.