Papageno Radio
Intermezzo 100 éve született a színésznő, aki politikus lett, és akiről a Google...

100 éve született a színésznő, aki politikus lett, és akiről a Google is megemlékezett

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Melina Mercourit díjazták Cannes-ban és jelölték Oscar-díjra. Ezek sem kis dolgok, de azt rajta kívül más nem mondhatja el kollégái közül, hogy miniszter lett belőlük, a Google pedig a tiszteletére készített egy doodle-t. Ráadásul egy olyan kezdeményezés is fűződik a görög színésznő nevéhez, ami jó néhány európai városra hatással volt.

1920. október 18-án született Athénben, és 1994. március 6-án hunyt el New Yourkban Melina Mercouri, aki színésznőként és énekesnőként is komoly karriert futott be. A PASOK balközép párt színeiben 1981-ben ő lett Görögország első női kulturális és sportminisztere. A politikai érdeklődése nem volt véltlen, nagyapja hosszú ideig Athén polgármestere volt. Melina Mercouri hangos ellenzője volt a 60-as évek végén hatalomra került katonai juntának, válaszlépésként megfosztották görög állampolgárságától és elkobozták vagyonát.

Ide kapcsolódik:
A British Museum attól is elzárkózik, hogy kölcsönadja Athénnak a Parthenon-frízeket

A junta bukását követően lépett politikai pályára, 1977-től lett a görög parlament képviselője, 1981-ben pedig miniszteri tárcát kapott. A kulturális és sport területekért 1989-ig volt felelős. A két ciklus alatt jelentős, de sikertelen lépéseket tett azért, hogy a londoni British Museumból hazakerüljekek az Elgin-márványok, az athéni Parthenon frízei. 1983-ban javasolta a Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezést, a címet először 1985-ben Athén kapta meg.

Ide kapcsolódik:
Veszprém viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban

A kezdeményezés célja, hogy az adott városok lehetőséget kapjanak kulturális életük bemutatására. Számos európai város használta fel ezt a címet arra, hogy megújítsa kulturális életét és ismertté tegye magát Európa-szerte. 2023-ban Veszprém lesz a cím egyik birtokosa.

Promóció

Stream és színház

X
X