Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A Bach-rajongó Chopin

A Bach-rajongó Chopin

1810. március 1-jén született, és 1849. október 17-én hunyt el Frédéric Chopin zongoraművész, zeneszerző, akinek életéből tíz érdekes tényt szeretnénk megosztani olvasóinkkal.

Születési időpontja

- hirdetés -

Nincs kétség afelől, hogy Chopin 1810-ben, Varsó közelében látta meg a napvilágot, viszont, hogy pontosan melyik napon, arról különböznek a feljegyzések. Egy helyi templomban a február 22. áll dátumként, a szülők viszont március elsejét jelölték meg a születés napjának.

- hirdetés -

Frédéric Chopin szülőháza

A csodagyerek

Chopin már hatéves korában komponált és verseket is írt, az első nyilvános koncertjét pedig nyolcévesen adta, de miért is lenne ez csoda, hiszen édesanyja zongoratanár, édesapja pedig a hegedű és a fuvola mestere volt.

Ide kapcsolódik:
Lemezre vette Chopin teljes életművét - Arthur Rubinsteinre emlékezünk

Chopin és a vodka

Úgy tűnik, hogy nem csak a zenésztársakat és az utódokat ihlette meg Chopin tudása, de egy vodkagyártó céget is, akik az italok minőségi, tisztasági besorolásánál használják a Chopin nevet, természetesen a legelegánsabb vodkájuk címkéjeként.

Chopin és Bach

Chopin rajongója volt Bachnak, amin azért szintén nem csodálkozunk. Tanítványaival egytől egyig Bach műveit gyakoroltatta, hogy napi szinten erősítsék az ujjaikat, és dolgoztassák az elméjüket Bach zenéjének matematikai pontossága segítségével.

Az első zongoraverseny 

Chopin a számozás szerinti második zongoraversenyét még az elsőt megelőzően írta 1830-ban, de utóbbit csak később publikálták, nem kis félreértéseket okozva.

Chopin és Párizs

Chopin 1831 szeptemberében érkezett a francia fővárosba és soha többé nem tért vissza Lengyelországba. Itt kötött életre szóló barátságot többek között Mendelssohnnal, Berliozzal és Liszt Ferenccel.

Chopin, a zongoratanár

Chopin a párizsi években főként magántanításból élt, de a feljegyzések szerint olyannyira szégyellte, hogy pénzt kér a zongoraórákért, hogy elfordult, amíg a tanítványok otthagyták az asztalon a foglalkozás árát.

Chopin és Maria Wodziński

A zeneszerző Drezdába tartó útján találkozott szülei barátainak lányával, akibe azonnal beleszeretett és meg is kérte a kezét, de a házasságkötést kiújuló betegsége miatt elhalasztották. Mikor Chopin megérkezett Drezdába, még aznap megírta a Búcsú keringőt, a kapcsolatuk pedig ezzel véget is ért.

Ide kapcsolódik:
Eddig ismeretlen fénykép került elő Chopinről

Perc keringő

Egy forró nyári éjen Chopin és George Sand a teraszon üldögéltek és egy kis kutya szaladgált körülöttük. Amikor a kutyus pórázára egy gombolyag gabalyodott és az állat összevissza forgott, hogy megszabaduljon a pamutfonáltól, George Sand így szólt Frédérichez:

„Ha én olyan zseniális lennék, mint Ön, akkor ezt a jelenetet megkomponálnám”. Így született a „Kiskutya keringő”. A mű hallatán Liszt Ferenc azt mondta: „úgy telt el, mint egy perc”. Innen tehát a Perc keringő elnevezés.

Chopin betegsége és halála

Chopinnek folyamatos egészségügyi problémái voltak, 1835-ben el is terjed a szóbeszéd Varsóban, hogy a zongoraművész már nem is él. A halál 1849-ben érte utol. Párizsban temették el, ravatalánál Mozart Gyászmiséjét játszották.

Ide kapcsolódik:
Kiderült, miért halt meg ilyen fiatalon Chopin

A tudósok hosszú ideje szerették volna tudni Frédéric Chopin halálának okát, és a lengyel kormány csak arra adott engedélyt, hogy a zeneszerző szívét megnézzék. A tudóscsoport tagjai nem nyithatták fel a tartót, csak az üvegen keresztül nézhették a szervet. Annak állapota viszont egy komoly következtetést is megenged.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!