Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Gustavo Dudamel persona non grata hazájában

Gustavo Dudamel persona non grata hazájában

Egész pontosan a Maduro-rezsim számára. Az ok: a karmester egyre elkeseredettebb és egyre keményebb hangú véleményt fogalmaz meg a Venezuelát érintő válságról. A következmény: lemondták az Venezuelai Nemzeti Ifjúsági Zenekar, azaz az El Sistema zászlóshajója egyesült államokbeli koncertjeit, amelyeket Gustavo Dudamel vezényelt volna.

- hirdetés -

Gustavo Dudamel az Egyesült Államokban él, de nem hagyja érintetlenül polgárháborúba sodródott hazája. Áprilisban egy videoüzenetben arra kérte a politikusokat, tegyék félre az egót és az ideológiát, és hallgassák meg a népet, hogy elkerüljék a konfliktust. Szavai süket fülekre találtak. Májusban egy Facebook-posztban jóval erősebben fogalmazott. Kiemelte, meg kell hallgatni az elviselhetetlen válságtól fuldokló emberek őszinte jajszavát, és kijelentette, hogy semmi nem indokolja az akkor épp csak elkezdődött, azóta tragédiákba torkolló vérfürdőt. Dudamel akkor úgy fogalmazott, a politikusoknak körültekintően és az alkotmány szellemében kell cselekedni, és hozzátette, hogy figyelembe kell venni a fiatal társadalmat is, amelynek joga van ahhoz, hogy újradefiniálja magát a demokratikus súlyok és ellensúlyok egészséges és megkérdőjelezhetetlen rendszerében.

Dudamel: „A demokráciát nem lehet kizárólag a kormány igényeinek kielégítésére építeni”

- hirdetés -

Júliusban a spanyol El País napilapnak írt egy véleménycikket arról, milyen fontosak számára a demokrácia értékei és az emberélet, amelyből egyre több veszik el teljesen értelmetlenül. Dudamel egy szimfonikus zenekarhoz hasonlította a társadalmat, amely sokféle emberből áll, akik sokfélét gondolnak a világról, de mindannyian különlegesek. A politika Dudamel szerint olyan, mint a zene: nincs benne egyféle igazság. A karmester szerint nincs két alkotmány, két választási rendszer, két nemzetgyűlés, felszólította a venezuelai kormányt, hogy függessze fel a Maduro által létrehozott testületet, a politikusok pedig felelősségüknek megfelelően, a venezuelai nép választott képviselőiként viselkedjenek, és segítség az új együttműködési keretek létrehozását, garantálva a társadalmi békét, biztonságot, jólétet és gyermekeik jövőjét.

Valószínűleg az “aggodalommal és fájdalommal” írt szöveg, amelyet a New York Times is közölt, nem nyerte el a venezuelai elnök tetszését, aki a minap egy tévéműsorban annyit mondott, reméli, Isten megbocsát Dudamelnek, akinek nem kellene magát hagynia, hogy az utcai események befolyásolják őt és becsapják “e szép, fiúkból és lányokból álló rendszer építészei” kapcsán, utalva a venezuelai kormány által fenntartott El Sistemára. Arra a zenekarra, amelynek négy egyesült államokbeli koncertből álló, az El Sistemában felnőtt Gustavo Dudamel vezényelte turnéját a venezuelai kormány lemondta.

(Via Gustavo Dudamel, El PaísSlipped Disc)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.