Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Barenboim kiáll Palesztina mellett

Barenboim kiáll Palesztina mellett

Daniel Barenboim a német Die Zeit napilap hétvégi mellékletében felemelte szavát Palesztina nemzetközi elismerése érdekében. Mint ismeretes, Donald Trump nemrégiben diplomáciai botrányt váltott ki azzal, hogy Izrael fővárosaként Jeruzsálemet ismerte el, felrúgva ezzel egy több évtizedes konszenzust.

- hirdetés -

A nemrégiben 75. születésnapját ünneplő zongoraművész-karmester szerint kompromisszumot köthet két, egymást nem ismerő nép is, nem csupán két ember. Barenboim szerint Palesztina államként történő elismerése nem Izrael ellenében történik, hanem egy olyan lépés, ami mindkét fél számára elfogadható megoldás. Az tudná garantálni a palesztinok jogát és az izraeliek biztonságát, ha Nyugat-Jeruzsálem Izrael, Kelet-Jeruzsálem Palesztina fővárosa lenne.

Ezt érdemes tudni a 75 éves Daniel Barenboimról

- hirdetés -

Daniel Barenboim Argentínában született, Izraelben nőtt fel, argentin, izraeli és spanyol állampolgársága mellett tiszteletbeli palesztin állampolgársággal is rendelkezik. A közel-keleti megbékélést rendkívül fontosnak tartja, életének egyik legfontosabb vállalkozása az Edward Said irodalomtudóssal 1999-ben alapított  Nyugat-Kelet Divan Zenekar létrehozása. Az együttes fiatal izraeli, a palesztin autonóm területekről származó, libanoni, egyiptomi, szíriai, jordániai és spanyol muzsikusokból áll. Számos koncertjük közül különösen emlékezetes volt az, amelyet Észak- és Dél-Korea határán adtak, nemrégiben egy közel-keleti menekülttáborban léptek fel.

(Via Musik heute)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!