Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Az odesszai kocsmazenéről forgatna filmet Borisz Berezovszkij

Az odesszai kocsmazenéről forgatna filmet Borisz Berezovszkij

A Budapesten is rendszeresen koncertező zongoraművész egy orosz klasszikus zenei portálnak mesélt arról, hogy jelenleg egy olyan zenés film elkészítésének gondolata foglalkozatja, ami a századforduló Orosz Birodalmának zsidó zenei kultúrájába adna betekintést.

A Gambrinus című elbeszélés szerint a feketeszázak vad támadása megnyomorítja a vendéglő kis hegedűsét, de az egy másik hangszeren, okarinán fújja tovább a lázadó matrózok dalát.

- hirdetés -

A zongoraművész Alekszandr Kuprin 1907-ben írt szimbolista prózáját venné alapul, amely elbeszélés sötét történelmi közeget festve ábrázolja a cári önkény zsidóságot sem kímélő világát.

- hirdetés -

A tervek szerint Berezovszkij, ha nem is a főszerepet, de a műben megjelenő bárzongoristát alakítaná. A művész elképzelései alapján olyan zenés film születne, amely ha tetszik, a musical határait súrolja, ugyanakkor nem a kortárs zenét, hanem a korra jellemző bornírt orosz, ukrán és zsidó bárzenét használná fel.

A sör védőszentje

Gambrinus egy szegény üvegestanonc volt a 16. századi flandriai Fresne sur l’Escant-ban. Rózsaszín arcával, szőke hajával és szakállával ő volt a város legszebb inasa. A tanonc szerelmet vallott választottjának, aki azonban csak mester rangú férfihoz volt hajlandó hozzámenni. Gambrinus bánatában otthagyta a műhelyt, hogy megtanuljon hegedülni, s költő váljon belőle. Olyan tehetséges volt, hogy hamarosan a környék legjobb dalnoka lett.

Gambrinus tagja volt az egyik belga sörfőző céhnek, a legenda szerint egyetlen kocsmában 388 kupa (mások szerint 72 liter) sört ivott meg. Szoborral emlékeznek rá Brüsszelben.

(Via classicalmusicnews.ru)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.