Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Boldog születésnapot, Fischer Iván!

Boldog születésnapot, Fischer Iván!

1951. január 20-án született az itthon és külföldön is elismert karmester, aki a Budapesti Fesztiválzenekar alapítója és zeneigazgatója, a berlini Konzerthaus és a Konzerthausorchester zeneigazgatója, de rendezett már opera-előadásokat, és zeneszerzőként is aktív. Mindezek mellett fontos ügyekben is hallatja hangját, sőt amit más karmester nem mondhat el magáról: FILC néven van egy saját lakásszínháza is gyerekkori otthonában.

Bár a Happy Birthday to You-t az ünnepelt tiszteletére szokás énekelni, szokatlanul azzal kezdjük, hogy megmutatjuk, az ünnepelt milyen zenei-nyelvi logika mentén írta át a dalt:

- hirdetés -

- hirdetés -

Fischer Ivánt a világ legeredményesebb zenekarvezetői között tartják számon; hírnevéhez zenekarának intenzív nemzetközi turnétevékenysége és a Philips Classics, később pedig a Channel Classics lemeztársaságnál készített, nagy szakmai visszhangot és közönségérdeklődést kiváltó hanglemezeinek sora is hozzájárult.

„Ez a Don Giovanni mindenestül a zenéről szól”

Vendégkarmesterként több mint tíz alkalommal vezényelte eddig a Berlini Filharmonikus Zenekart, minden évben két hetet tölt az amszterdami Royal Concertgebouw Zenekarral, és gyakran vezényli az Egyesült Államok vezető szimfonikus zenekarait, köztük a New York-i Filharmonikus Zenekart és a Clevelandi Szimfonikus Zenekart. Zeneigazgatóként vezette a Kenti Operát és a Lyoni Operaházat, vezető karmesterként a washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekart. Számos hanglemezfelvételét tüntették ki értékes nemzetközi díjakkal.

Vicenzában alapít fesztivált Fischer Iván

Budapesten zongorázni, hegedülni, később csellózni tanult, illetve zeneszerzés-tanulmányokat folytatott, hogy aztán Bécsben, Hans Swarowsky karmesterosztályában folytassa stúdiumait. Fischer Iván a Magyar Mahler Társaság alapítója és a Brit Kodály Akadémia védnöke, Budapest díszpolgára.

Fischer Iván: “Ennek nem szabad elmaradnia.”

A Magyar Köztársaság elnöke Arany Emlékérmével tüntette ki, a Világgazdasági Fórum a nemzetközi kulturális kapcsolatok érdekében tett szolgálatai elismeréseképpen Kristály-díjban részesítette. A Francia Köztársaság kormánya a Művészeti és Irodalmi Rend lovagja címet adományozta neki. 2006-ban Kossuth-díjat, 2011-ben Prima Primissima-díjat kapott, és elnyerte a Brit Királyi Filharmónia díját, valamint a holland Ovatie-díjat. 2013-ban a londoni Royal Academy of Music tiszteletbeli tagjává választotta. 2015-ben megkapta az Abu-Dzabi Fesztivál életműdíját, 2016-ban az Argentin Zenekritikusok Szövetsége a legjobb külföldi karmesternek választotta.

Fischer Iván tovább segítené az Őcsényben nem szívesen látott afgán családot

(Fischer Iván életrajzának forrása: bfz.hu)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.