Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda Programajánló - 2018. január 22-28.

Programajánló – 2018. január 22-28.

Jönnek a fiatalok! Bemutatkozik a jazzmuzsikusok új generációja, de a klasszikus zenében utazó ifjak sem maradnak el tőlük. Heti ajánlónkba a koncertek mellett két operapremier és egy izgalmas beszélgetés is bekerült.

január 22.

Másképp – Miklósa Erika, Fekete-Kovács Kornél és a Modern Art Orchestra

- hirdetés -

A világhírű operaénekes, Miklósa Erika Másképp című lemezének anyagát hosszú évek után először hallhatja élőben a közönség. Egy teljesen egyedülálló és egyszeri alkalomra készül az énekesnő és a nemzetközi hírű trombitaművész, Fekete-Kovács Kornél.  Az egyedi koncertprogramban a világjáró, Kossuth-díjas művésznő a szívéhez legközelebb álló áriákból és dalokból válogat, míg Fekete-Kovács Kornél saját szerzeményeiből és hangszereléseiből mutat be darabokat.

- hirdetés -

mikor: 19.30; hol: MOMKult; mennyi: 4900/5900 Ft; további információ

január 23.

Váradi László koncertje

Váradi László 1995-ben született Jászberényben. Zenei tanulmányait 5 évesen kezdte, 11 évesen felvételt nyert a Zeneakadémia Különleges Tehetségek Osztályába. 2017-ben végezte el itt az alapképzést, jelenleg mesterszakon folytatja tanulmányait. Fiatal kora ellenére számos hazai és nemzetközi zongoraverseny díjasa. Tehetségét 2014-ben Junior Prima díjjal jutalmazták. 2017-ben Jászkisér díszpolgára lett. A koncerten négy Liszt-művet játszik.

mikor: 18.00; hol: FSZEK Zenei Gyűjtemény; mennyi: ingyenes; további információ

január 24.

LFZE Master Diplomakoncert

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz master szak diploma hangversenyének gerincét elsősorban a hallgatók saját kompozíciói alkotják, de a jazzirodalom meghatározó zeneszerzőinek legismertebb darabjai is hallhatóak lesznek, újragondolt formában. A koncertsorozatra január 22-23-24-én kerül sor.

mikor: 19.30; hol: BJC; mennyi: ingyenes; további információ

január 25.

Vajda Gergely, az Óbudai Danubia Zenekar és a gépek

Vajda Gergely fotó: Zih Zsolt / MTVA

Három hét, egy hét, huszonnégy óra, százöt perc. Az út hossza Berlinből Párizsba gyalog, postakocsin, gőzvasúton és repülőn. Űrhajóval másfél perc, elvileg. Nem is olyan régen oly buzgón hittünk a gépek diadalában: a gépekben, amelyek megváltanak a munka gyötrelmétől, eltörlik a lehetetlent, és elhozzák az általános jólétet. Gyorsaság és erő, tömeg és teljesítmény mindenben, még a klasszikus zenében is.

mikor: 19.30; hol: Zeneakadémia; mennyi: 2500–4700 Ft; további információ

január 26.

Mit közöl a meztelen test?

Mit jelent a ruhátlan test a színpadon? Miért vetkőztet a rendező, és miért a koreográfus? Melyikük bátrabb? Mikor vetkőzik le a színész, és mikor a táncos? Hogyan vetkőzik le a színész, és hogyan a táncos? Mit fogad el a néző? Mit fogad el a magyar néző? Mit fogad el egy kőszínházi előadás nézője, és mit egy független táncelőadásé? A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat szervezte beszélgetés résztvevői Hód Adrienn táncos, koreográfus, Gyabronka József színművész, Rényi András esztéta; a beszélgetés vezetője: Veiszer Alinda.

mikor: 17.00; hol: Kantin, Katona József Színház; mennyi: ingyenes; további információ

Carmen – BEMUTATÓ

Az egyik legismertebb opera kezdeti sikereit pont azok a körülmények nehezítették meg, amelyek később népszerűségét segítették – Mérimée novellájának szereplői a társadalom számkivetettjei, így a történet operaszínpadra emelése szinte botránykőnek számított. A szegedi előadás rendezője Keszég László.

mikor: 19.00; hol: Szegedi Nemzeti Színház; mennyi: 1100-3700 Ft; további információ

január 27.

Porgy és Bess – BEMUTATÓ

Az Operaház olyan, talán később azt mondhatjuk, operatörténelmi tettre készül, hogy megtörve az évtizedes korlátozásokat fehér szereplőgárdával adja elő a művet.

Érdemes volt-e előírni, hogy csak afroamerikaiak énekelhetik a Porgy és Besst?

Történelmi pillanat az Erkel Színházban

Két világ közt, otthontalanul

Ki ne ismerné a Summertime, az I Got Plenty O’ Nuttin’ vagy az It Ain’t Necessarily So kezdetű slágereket? Sokan nem tudják azonban, hogy ezek nem csupán régi jazz-dalok, hanem az egyik leghíresebb amerikai opera, az 1935-ös Porgy és Bess népszerű részletei. George és Ira Gershwin története a dél-karolinai Charleston egyik fekete közösségének vidámsággal, imádsággal, munkával és erőszakkal teli életét mutatja be egy kripli koldus és egy kábítószerfüggő nő különös szerelmén keresztül.

mikor: 19.00; hol: Erkel Színház; mennyi: 2000 Ft; további információ

január 28.

Bemutatkozik a Kamara-Kör

Kamara baráti Körben

Két csellista, két zongorista. Matuska Flóra, Dolfin Balázs, Radnóti Róza és Szilasi Dávid várja az érdeklődőket a „Kamara-Kör” fiatal zenészeket bemutató hangversenysorozat első koncertjén a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermébe. Az esten Beethoven, Schubert és Schumann legszebb kamaraműveit hallhatja a közönség a négy tehetséges zeneakadémista előadásában.

mikor: 17.00; hol: Petőfi Irodalmi Múzeum; mennyi: 500–1000 Ft; további információ

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.