Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Zongorázó roboté lehet a jövő

Zongorázó roboté lehet a jövő

Egy zenekedvelő, hobbihegedűs lengyel egyetemista olyan zongorázó robotkart fejlesztett ki, amellyel duót játszik.

- hirdetés -

A fejlesztés menete a következő: egy számítógépes program lementi a virtuális billentyűkön feljátszott szekvenciákat, majd ezt táplálják a robot memóriájába. A gép ezeket megtanulja, és gombnyomásra, gondolkodás nélkül lejátssza azokat.

Jönnek a robotok!

- hirdetés -

Eddig még nem lenne semmi érdekes a projektben, hiszen ha emlékeznek, Teo Tronico 53 ujjal képes játszani, ráadásul a zongorázás mellett beszédre és éneklésre is képes. Előre felvett és ha az előadóval összekapcsolják, real time elhangzó és szövegeket és dalokat is elő tud adni, de össze lehet kötni akár a pódiumon, akár a színfalak mögött ülő zongoristával. Róla itt írtunk:

A robotzongoristáké a jövő?

A krakkói egyetemen villamosmérnöki tanulmányokat folytató egyetemista, Wojciech Świtała Staszek nevű fejlesztésének érdekessége a 3D nyomtatás: a mintát a Mitsubishi egyik robotkara adta, két zongorabillentyűt nyomkodó ujjat – mert zongorázásnak talán túlzás lenne nevezni – 3D nyomtatóval készítették.

A két ujj egyelőre korlátozza a zenei lehetőségeket, a kar lassan mozog, és a gép motorja sem a legmegfelelőbb, de a lengyel fiatalember tovább dolgozik az ügyön.

(Via FreeDee)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.