Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 97 évesen hunyt el Katona Béla hegedűművész – Pauk György emlékezik  

97 évesen hunyt el Katona Béla hegedűművész – Pauk György emlékezik  

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Katona Béla a magyar hegedűiskola egyik legnagyobb egyénisége volt. A Liszt Akadémián tanult, Zathureczky Ede növendékeként, majd egész fiatalon a tanársegédje lett. Amikor 1956-ban Zathureczky elhagyta Magyarországot, ő vette át a növendékeit, többek között én is nála diplomáztam 1957-ben.

- hirdetés -

Katona Béla nem volt igazi szólista egyéniség, de zenei és technikai tudása abszolút felülmúlta az akkori hegedűs generáció színvonalát. Rendkívüli tudásával és intelligenciájával az úgynevezett magyar hegedűiskola tradícióit vitte tovább:

a salaktalan, tiszta, szép hegedűhangot és a tökéletes intonációt.

Amikor 1958-ban elhagytam Magyarországot, közeli kapcsolatban maradtunk, és pár év múlva, amikor alkalmam adódott, meghívattam tanárnak a Manchesteri Northern College-ba. Jó néhány évig rendkívül sikeresen tanított ott, majd amikor az állandó utazgatás túl sok lett számára, meghívták egy fő-professzori állasra a londoni Trinity College-ba. Itt is több évig tanított, és nagy nevet szerzett magának, mint Anglia egyik legkiválóbb hegedű pedagógusa.

Február 7-én elhunyt Katona Béla, a Zeneakadémia egykori hegedűtanára

A Vonós Tanszék korábbi oktatója hegedűsök generációit tanította itthon és külföldön.

Az 1920-ban született Katona Béla Zathureczky Ede tanítványa volt a Zeneakadémián. Diplomája megszerzését követően 1949-től tanársegédként tevékenykedett szintén Zathureczky mellett, akinek 1956-os távozása után vette át hegedűosztályát. Pauk György ajánlására 1966-ban meghívást kapott a manchesteri Northern College-ba, így ő is elhagyta Magyarországot, és a Trinity College of Music-ban, majd később a Tokyo University of the Arts-ban (Tokyo Geidai) tanított. 97 évesen, Londonban érte a halál.

Magyarországi osztályából több ismertté vált hegedűs került ki: Pauk György, Sebestyén Ernő, Homoki György, Gyermán István, Hevesi Judit, valamint a Kodály Vonósnégyes két egykori hegedűse, Devich Sándor és Szabó Tamás.

(Via Zeneakadémia)

Időközben bemutattam őt egy nagyszerű japán hegedűsnek, Kazuki Sawának, akivel még az első japán turnémon ismerkedtem meg, és ő Londonba jött, hogy Bélánál tanuljon. Ebből a kapcsolatból idővel barátság lett, ami oda vezetett, hogy pár év múlva meghívtak Bélát Japánba, a tokiói Fine Art’s Egyetemre, az úgynevezett Geidaii School of Musicba. Először mesterkurzusokat tartott, később már hosszú hónapokat töltött ott. Óriási nevet szerzett magának, tódultak hozzá a fiatal japán hegedűsök, hogy a híres magyar hegedűiskola nagy egyéniségétől tanulhassanak.

Egy hegedűiskola letéteményese

Katona Béla az utolsó éveit Londonban töltötte, elsősorban a családjával, de tanított is, főleg magánnövendékekkel foglalkozott. Halála számomra óriási veszteség, tudására, egyéniségére, barátságára mindig emlékezni fogok.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X