Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Boito, a sokoperás librettista és egyoperás zeneszerző

Boito, a sokoperás librettista és egyoperás zeneszerző

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

1842. február 24-én született és 1918. június 10-én hunyt el Arrigo Boito. Írt regényt, verset és kritikát, zenét és szövegkönyvet, vezényelt és igazgatott konzervatóriumot.

- hirdetés -

Párizsi ösztöndíjas diákként ismerkedett meg Verdivel, megírta neki az Inno delle nazioni, azaz A nemzetek himnusza című kantáta szövegét, de amikor egy évvel később arra kérte fel barátja, Franco Faccio, készítse el a librettót A flamand menekültek című operájához, Boito így nyilatkozott a műről: “megtisztítja az olasz opera oltárát, mely most oly mocskos, akár egy bordély fala”. Verdi úgy gondolta, ő a céltábla, és bár nem lőtt vissza, de évekig, egész pontosan 1879-ig tartott a harag. A békülésnek az utókor csak örülhet, különben nem jöhetett volna létre az Otello és a Falstaff. és a Simon Boccanegra sem olyan lenni, mint amilyennek ma játsszák. Másoknak is írt szövegkönyvet, Catalaninak és Ponchiellinek például, és fordítóként is jelentős.

A Mefistofele, egyetlen operája az 1868. március 5-én, a Scalában, a szerző által vezényelt ősbemutatón csúfosan megbukott. Nem elsősorban a rettenetesen hosszú mű miatt, mert közrejátszottak ebben a gyatra előadók és a szörnyű dirigálás, de hajnali fél 2-re, mire befejződött a produkció, a ház fele kiürült. A Scala menteni akarta a menthetőt: két estére bontva játszották a darabot. Boito a harmadik előadásnak már nem akart nekifutni. A Goethe nyomán írt művet meghúzta, átírta. Bolognában, 1875. október 4-én nem is maradt el a siker.

Ezen kívül volt egy megsemmisített operája (Ero e Leandro) és egy be nem fejezett. 1862-ben kezdte el a Neronét, amit Antonia Smareglia, Vincenzo Tommasini és Arturo Toscanini tett teljessé, a premiert 1924-ben tartották.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X