Papageno Radio
Intermezzo „Két éve festettem az első Bernstein-portrémat”

„Két éve festettem az első Bernstein-portrémat”

Február 23-25. között több ezer ember nézhette meg a fiatal magyar festőművész Leonard Bernsteinről készült portrésorozatát az Egyesült Államokban. A Palm Beach Operában kiállított festményeket a világhírű zeneszerező-karmester lánya is megtekintette. Zászkaliczky Ágnest Bernsteinről és a zenészportrék festéséről is kérdeztük.

– Zenészből lett festő, aki fotórealista stílusú képeket fest. Mikor és miért kezdett el zenész portrékat készíteni?

– Négy évvel ezelőtt kezdődött, adott volt a téma, hiszen zenész családban élek, illetve rengeteg muzsikussal vagyok nap mint nap körülvéve. Az első hivatalos portrésorozatot Fischer Annie születésének 100 éves évfordulójára Dr. Székely György  felkérésére készítettem a zongoraművésznőről. A következő említésre méltó portrém Einojuhani Rautavaara finn zeneszerzőről készült, amit pár hónappal a halála előtt sikerült befejeznem. Nagyon örülök, hogy öt személyesen is ismerhettem. A sorozatomban számos ismert és kevésbé ismert klasszikus zenész mellett pop és jazz-zenészek is megtalálhatóak. Leonard Bernsteinről az első képet 2016-ban festettem, az első amerikai bemutatkozásomra. Akkor az Erdész Galériával szerepeltem az Art Basel héten Miamiban.

Palm Beach Opera

– Honnan kapta a segítséget, a fotós alapanyagot, hiszen most is egy már nem élő művészről készített festményt?

– Bernsteinről a Bécsi Filharmonikusok archívumából kaptam fotókat, olyanokat, amelyek a maestro osztrák fellépésein készültek, ezeket a fekete-fehér és igen rossz minőségű anyagokat dolgoztam most fel a festményekhez.

– Idén született 100 éve Leonard Bernstein. Ez adta az apropót a mostani portrésorozatra?

– Igen, pontosan, illetve olyan archív fotók birtokába juthattam, amelyek inspiráltak több alkotás elkészítéséhez is. Ilyen például az a fénykép, ahol feleségével látható. Az első sikeres bemutatkozás után több kiállításon is részt vettem Miamiban, illetve Palm Beachen, és az amerikai képviselőm, Paul Fisher ötlete alapján 2018-ra készítettem egy öt festményből álló sorozatot, mely februárban először Pécsen a Kodály Központban és Debrecenben a Kölcsey Központban, majd Floridában Palm Beachen, a Palm Beach Operában lett kiállítva, Bernstein Candide  című előadásához kapcsolódva. Hatezer ember láthatta így a képeimet, ami igazán jó érzés.

– A festés folyamán megismerkedik az alkotóval, hallgatja esetleg a felvételeit?

– Igen, nagyon fontos, sőt elengedhetetlen a portré alany személyiségét megismerni. Itt nem csupán arról van szó, hogy egy az egyben lefestem, amit látok, hanem beleviszek olyan karakteri elemeket, jelzéseket, amit a szemlélő talán nem is tudatosan vesz észre, mert ezáltal kerülünk közelebb az alany személyiségéhez. Ha muzsikusról van szó, a zeneiségét igyekszem beleszőni, a zenei karaktert visszaadni, akár absztrakt elemekkel, színekkel, fekete-fehér csíkokkal egészítem ki a portrét. Nem mindegy, hogy egy jazz-zenészt festek le vagy például a gyönyörűséges Fischer Annie-t. Bernstein egy elementáris, hatalmas energiákkal bíró személyiség volt. Ezt az egyik portré úgy adja vissza, hogy a háttérben a vezénylésével ellentétes irányú élénk kontrasztos csíkok vannak. Ez ad a képnek egy olyan erőt és lendületet, mozgást, hogy szinte hallhatjuk a zenekart.

– Szemtelen kérdés, de kell ahhoz Bernsteint kedvelni, hogy jó portrét lehessen róla festeni?

– Nagy előny, ha az ember kedveli azt az embert, akit lefest. Nekem eddig úgy látszik szerencsém volt, eddig csak olyanokról készítettem portrét, akiket nemcsak kedvelek, hanem tisztelek is.

Zászkaliczky Ágnes és Nina Bernstein

– Leonard Bernstein lánya is látta a képeket. Mit szólt a portrékhoz?

– Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a premierre, illetve a kiállításra is eljött Nina Bernstein, aki meghatódva állt szülei portréja előtt. Azt mondta, nagyszerűek a képek. Mikor meglátta édesanyját az egyik festményen annyit szólt csak: „itt van a Mamám”, majd megsimogatta a képet.

Bernstein: „Nagyon szeretem a zenét, de az embereket még jobban szeretem”

– Hol lesznek még láthatóak a festmények?

– Még ebben az évben, szintén a Bernstein-évforduló keretein belül kiállíthatom őket Bostonban és a New York-i Lincoln Centerben.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!