Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Önálló bérlettel jelentkezik a Nemzeti Énekkar a következő évadban

Önálló bérlettel jelentkezik a Nemzeti Énekkar a következő évadban

Kilenc bérletet kínálnak a Nemzeti Filharmonikusok a 2018/2019-es évadra, amelyben újdonságot jelent a Nemzeti Énekkar önálló bérlete, a Tükörtermi esték elnevezésű Haydn-sorozat, valamint a kortárs zene és a dzsessz világát összekötő Gin-tonic bérlet.

- hirdetés -

Hamar Zsolt zeneigazgató az évadot bemutató március 27-i sajtótájékoztatón elmondta, hogy az együttes állandó rezidens művésze Várdai István csellóművész lesz. A Müpában két bérletet indítanak, folytatódik a zeneakadémiai és a Pesti Vigadóbeli sorozat, a Próbatermi vendégség kamarahangversenyek és az ifjúsági előadások. A Nemzeti Énekkar Pászti-bérletének az Olasz Kultúrintézet, a Haydn-sorozatnak a Festetics-palota, a Gin-tonic koncerteknek a Várkert Bazár ad otthont. A zeneigazgató az együttest drágakőnek nevezte, amelyet közkinccsé kell tenni és minél több emberhez eljuttatni, ezért is adnak még több hangversenyt újabb helyszíneken is – fűzte hozzá.

Növelni kell az amatőr kórusok presztízsét

- hirdetés -

A szezon szeptember 25-i nyitóhangversenyén Ligeti, Bartók és Dohnányi művei szólalnak meg, Bartók I. zongoraversenyét Ránki Fülöp játssza. A zárókoncerten Verdi Requiemjét Kobajasi Kenicsiró dirigálja. A Kocsis Zoltánról elnevezett bérlet első estjén francia szerzők művei szólalnak meg Várdai István közreműködésével, a Ferencsik János-bérletben többek között Rachmaninov II. szimfóniája, Dvořák Requiemje és Csajkovszkij VI. szimfóniája szerepel a kínálatban. A Lukács Ervin-bérlet különlegessége, hogy minden esten felcsendül egy Beethoven-opus, a Gin-tonic sorozatban Szakcsi Lakatos Béla, Dés László és Lukács Miklós zenél az Nemzeti Filharmonikusokkal.

Zenekari Akadémiát hirdet az NFZ

A műfaji sokszínűség jellemzi a Nemzeti Énekkar Pászti-bérletét, amelyben elhangzik bécsi zene Schuberttől Schönbergig Erwin Ortner vezényletével, a Modern Art Orchestrával közös koncerten Duke Ellington muzsikája, valamint kortárs magyar zeneszerzők művei is – közölte Somos Csaba karigazgató. A bérlet műsorában szerepel többek között Haydn Nelson-mise, Orbán György Ricercare és Pertrovics Emil Lysistrate című műve is.

Az évad művészének választotta Gyenisz Macujevet a Müpa

A Szent Erzsébet legendája című Liszt-oratóriummal kezdődik március 30-án a Budapesti Tavaszi Fesztivál a Nemzeti Filharmonikusok előadásában – emlékeztetett Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, aki az együttműködés további lehetőségéről biztosította az filharmonikusokat, a közös produkciók közül megemlítette többek között a Müpa által az évad művészének választott Gyenyisz Macujev zongoraművész és az NFZ hangversenyét.

Előző cikkA halottember – Játék
Következő cikkAta meséi

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.