Papageno Radio
Intermezzo Niccolò Paganini, az ördög hegedűse

Niccolò Paganini, az ördög hegedűse

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Vannak zenészek, akik állandó jelzőt kaptak, mi több: gyakran nem is valódi nevükön emlegetik őket. A Fekete macska közben született itáliai hegedűvirtuóz és zeneszerző közéjük tartozik.

1. 1782. október 27-én született Genovában, és 1840. május 27-én hunyt el Nizzában. Bár XII. Leó pápa kitüntette, az ördög hegedűse jelzőt olyan komolyan vette az egyház, hogy több, mint három évtizedig nem engedték katolikus temetőben örök nyugalomra helyezni. Végül Parmában temették el.

2. Apja mandolinon játszott, fia hétévesen váltott hegedűre. Niccolò Paganini 12 éves volt, amikor először nagyközönség előtt koncertezett. A szigorú apa megkövetelte a gyakorlást. Arra is volt példa, hogy amíg nem gyakorolt eleget a gyerek Paganini, nem kapott enni.

3. A hegedű mellett a gitár is ott volt vele mindig, magánhangversenyeken gyakran ezt a hangszert is elővette. Hegedűre és gitárra is komponált darabokat.

4. Különleges betegségekben szenvedett. Az extrém hosszú végtagokat jelentő Marfan-szindróma tízezerből egy embert érint, az Ehlers-Danlos-szindróma tünetei a szokatlanul hajlékony ízületek és a nagyon nyúlékony bőr. E ritka betegségek miatt gondolhatták tehetségét ördögtől valónak, egy alkalommal állítólag édesanyja leveleivel kellett bizonyítani, hogy emberből van.

5. Korabeli leírások szerint Paganini jobb felsőkarját testéhez szorítva, alkarja és csuklója mozgatásával irányította a vonót, ez pedig egészen sajátos dinamikát kölcsönzött a jétéknak, ráadásul hibátlan kettős fogásai voltak. Virtuóz balkezes pizzicatóval vagy egyetlen húron játszott le egész futamokat, sőt az elhangolással is gyakran élt.

6. Napoleon testvére, Elisa Baciocchi segítségével Luccában, ahol korábban a Nemzeti Zenekarban játszott, udvari hegedűs lett. A hercegnőnek ajándékba adta a Duetti amorosit, Napoleonnak egy szonátát írt. Egy pártfogójától Guernieri, egy másik rajongójától Amati hegedűt kapott. Jelentős hangszergyűjteménye halála után a Smithsonian Múzeumhoz került.

7. Közeli barátja volt Gioachino Rossini és Hector Berlioz, európai hangversenykörútján Goethétől Mendelssohnig számos korabeli művésszel megismerkedett. Virtuóz előadásmódja Liszt Ferencre is erősen hatott.

Ide kapcsolódik:
Miről ismerszik meg egy igazi barokkhegedűs?

8. Nem volt makulátlan személyiség. Alkoholprobrémákkal küzdött, híres-hírhedt szoknyavadászként és szerencsejátékosként tartották számon. Egy kaszinóban is társtulajdonos volt, de a befektetés csődöt eredményezett.

(Via Cmuse, Biography)

Promóció

X
X