Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A laptopokból álló zenekaré a jövő?

A laptopokból álló zenekaré a jövő?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Stanford Laptop Orchestra 2008 óta a legfejlettebb technológiával és teljesen hagyományos klasszikus zenei alapanyaggal kísérletezik, így feszegeti mindkét terület határait.

- hirdetés -

Mintegy húsz laptop, továbbá többcsatornás hangszórók alkotják a Ge Wang alapította és vezette zenekart, amelynek természetesen ember tagjai is vannak, akik a gépeket kezelik. Az emberi jelenléttől minden egyes laptop metainstrumentummá alakul, saját identitása és jelenléte lesz; a zenekar tagjai videojátékokból zenét komponálnak, arcfelismerő szoftvert használnak arra, hogy a webkamerákból hangszerek legyenek.

A világ egyik legjobb egyetemén, a Stanfordon 1964-ben indult el a zenei és akusztikai területeket érintő számítógépes kutatási program. Azóta matematikai modellel szimulálták a Steinway zongorák határozott vagy a hegedűk finom, édes hangzását.

A zenekar alapítóinak arra a kérdésre próbáltak választ adni, hogy a (szimfonikus) zenekar mint olyan, amit repertoár és tradíció jellemez, ami ma már archaikus intézménynek számít, mit őriz meg, ha a hangszerek hangját erre az új nyelvre fordítjuk. Mit tanulhatunk a zene természetéről, bizonyos hangszerek korlátozott lehetőségeiről, vagy a művészetről, ami minden formán, médiumon túl létezik?

A SLOrk tagjai cserélődnek – kreditet kaphatnak a hallgatók a tanrendben is szereplő próbákon való részvételért -, a tagok az elmúlt évtizedben kétszáz művet komponáltak, és körülbelül ugyanennyi új hangszert hoztak létre. A zenekar felállása igen egyszerű: minden tagnak van egy MacBookja, egy ikeás reggelizőtálcája és egy meditációs párnája. A laptop egy házilagos hangszóróval kötik össze, ami autóhangszórókból, nagy teljesítményű erősítőkből és szintén ikeás salátástálakból áll. Jár még az insrumentumhoz egy, eredetileg golfos számítógépes játékhoz tartozó GameTrak joystickot. Ha valaki a zenekart nézi, azt hiheti, egy tánckoreográfiát adnak elő, de a mozgást is hangokká alakítják.

Ge Wang egyáltalán nem állítja azt, hogy a valódi hangszereket bármi helyettesítheti. Nem kópiákat, hanem egészen más, új dolgokat szeretnének létrehozni a SLOrk-kal. Véleménye szerint ez azért sem lehetséges, mert a komolyzenei repertoárt köti a tradíció, és azok a darabok bizonyos hangszerekre íródtak. Amit a laptopzenekar csinál, nem ebben a hagyományban gyökerezik, máshoz nem fogható, hiszen a testet, a teret, a mozgást is felhasználja.

Ge Wang bevallja, nem minden darabjuk tetszik neki. A kérdés azonban szerinte nem ez, hanem az, elég érdekes zenét hoznak-e létre.

(Via Wired)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X