Papageno Radio
Intermezzo Lázadók és romantikusok - a leglezserebb ír zenekar

Lázadók és romantikusok – a leglezserebb ír zenekar

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Írország legmerészebb fiatal zenészei áthidalják a régi és az új zene illetve a műfajok közti szakadékot. A dublini Trinity Egyetem Zenekara a nyáron lakkcipő helyett gumicsizmában lép színpadra és Beethoven helyett inkább David Bowie-t fog játszani.

Aki már volt bármilyen fesztiválon, annak ismerős az alapos, körültekintő pakolási procedúra. Sátor? Megvan! Hálózsák? Megvan! Fogkefe? Megvan! Brácsa, vadászkürt, oboa – megvannak? A legfontosabb, hogy ne veszítsd el a hangszered kempingezés közben!

A dublini Trinity Egyetem, Írország legrégebbi felsőoktatási intézménye egy korábbi kolostor épületében kezdte meg működését 1592-ben, Erzsébet királynő parancsára. A híres egyetem diákjai Írország-szerte fesztiválok sokaságába vitték el az elmúlt nyolc év során kortárs repertoárjukat, mely a Pink Floydtól kezdve, David Bowie-n keresztül a Gorillazig különböző ikonikus előadók slágereiből álló, izgalmas klasszikus zenei feldolgozásokat tartalmaz. Bár a Trinity Zenekar 1989-ben alakult, populáris zenét csak az elmúlt években kezdett beépíteni a túlnyomóan klasszikus repertoárjába.

A zene mindig is a hobbim volt és valami mást, nem szokványosat akartam csinálni. Tudtam, hogy a Trinity Egyetem Zenekara fesztiválokon játszik és ez új és élvezetes dolognak tűnt számomra. A nagy szimfóniák után végre jól esett egy kis pop zenét is játszani

– meséli a zenekar egyik brácsása, aki négy éves korában kezdett el zenét tanulni és korábban különböző ifjúsági zenekarokban játszott.

A zenekari tagok száma a tanév során ingadozó, de természetesen a fesztiválszezon közeledtével egyre nő az érdeklődés a zenekar iránt. Általában körülbelől 54 fő játszik együtt a színpadon, emellett fotósok és filmesek is tartoznak a csapathoz. A fellépés feltétele természetesen a folyamatos jelenlét – egy ilyen nagylétszámú zenekarnál fontosak a szigorú szabályok.

A zenekar sikerességét a szociális tényezők döntő módon befolyásolják, amit az egyik diák is a legfontosabbak közt említ:

Épp most fejezem be az első évemet és óriási élmény volt a zenekarhoz való csatlakozás. Nagyon sok embert ismerhetsz meg, különösen az utazások alkalmával. Januárban Lisszabonba mentünk, ami után persze sokkal közelebb kerültünk egymáshoz. A zenekar elsőtől negyedik évfolyamos diákokat foglal magában, néha pedig Erasmus-diákok is csatlakoznak hozzánk. Tehát lehetőségünk adódik különböző korú és nemzetiségű emberekkel kapcsolatot teremteni, akikkel rögtön van közös témánk: a zene. Ez nagyszerű módja annak, hogy új barátokra tegyél szert.

(Via Independent.ie)

Promóció

X
X