Papageno Radio
Intermezzo Részvényrajzolóból a szecesszió világsztárja - Alfons Mucha művészete

Részvényrajzolóból a szecesszió világsztárja – Alfons Mucha művészete

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Alfons Muchát a Prágai Akadémián nem tartották elég tehetségesnek, így Bécsben, Münchenben, Párizsban képezte magát. Az értékpapírok grafikáitól egy színházi plakátra szóló felkérés térítette el.

1860. július 24-én született a századforduló Belle Époque-ának egyik legnépszerűbb alkotója, akinek nevét Sarah Berhardtnak köszönhetően, szinte egyetlen éjszaka leforgása alatt ismerték meg Párizsban. A színésznő a Gismonda című darab plakátjához keresett egy festőt, mivel a megszokott művész nem ért rá. Muchát ajánlották, akinek este kitett plakátjai reggelre eltűntek, annyira tetszettek az embereknek.

Az üstökösből állócsillag lett, illusztrált számos könyvet, de tervezett kitüntetést, bélyeget, bakjegyet, naptárt, tapétát, bútort, szőnyeget, üvegablakot, ékszereket, és belsőépítészként is foglalkoztatták. Szecessziósan kígyózó indák, stilizált növényi motívumok, buja vonalvezetés jellemzik munkáit, amelyeken finom szépségű nők láthatók.

Alfons Mucha plakátja a Gismondához

Charles Crane amerikai milliomos felkérésére készült el a 20 monumentális tablóból álló Szláv eposz ciklust alkotott, a képeket 1928-ban Prága városának ajándékozta. Ez lett élete legfőbb műve, bár alkotásait gyakran rendezte sorozatokba: A négy évszak, Ékkövek, Csillagok, Művészetek, Virágok, Hónapok, Napszakok.

Tanított az Egyesült Államokban is, de hazatért. Megbecsülten, anyagi függetlenségben élt Prágától északra egy kastélyban feleségével és két gyermekével. Amikor a németek bevonultak, a Gestapo szabadkőműves szerepvállalása miatt letartóztatta. 1939. július 14-én hunyt el Prágában.

Az életművet bemutató múzeum a cseh fővárosban található. A  Szláv eposzt Moravský Krumlov kastélyában állították ki, mert nem volt Prágában nem volt megfelelő kiállítóhely. Az egyik Mucha-örökös visszaperelte volna a képeket, ugyanis az ajándékozásnak az a feltétele, hogy a főváros a nagyméretű festmények számára saját galériát épít, nem teljesült. Néhány napja azonban bejelentették, a prágai Kiállítási park bejárata közelében álló lapidárium épületének a kiegészítésével két és fél év múlva elkészül a dedikált galéria.

(Via Mucha Foundation, MTI)

Promóció

X
X