Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Nem találná ki, hol hallanak először klasszikus zenét a mai gyerekek!

Nem találná ki, hol hallanak először klasszikus zenét a mai gyerekek!

A londoni Királyi Filharmonikus Zenekar (Royal Philharmonic Orchestra – RPO) megrendelésére végeztek egy egy kutatást, amelyből kiderült, a gyerekek nagy részének első találkozása a szimfonikus zenével filmek és videojátékok által történik. A részletes eredmények elgondolkodtatók.

- hirdetés -

A felmérésben 586 gyerek vett részt, akik 6-15 évesek. 44%-uk először filmben, 34%-uk tévében, 16%-uk először a YouTube-on hallotta szimfonikus zenekar játékát.

Veszélyben a zeneoktatás Angliában és Kanadában

- hirdetés -

Mindössze 29% mondta azt, hogy az iskolában találkozott először szimfonikus zenekar játszotta zenével. 32%-ukat egyáltalán nem bátorították a hangszertanulásra az oktatási intézményben, 23%-uk pedig egyáltalán nem hallott nagyzenekart előadni.

A gyerekek 15%-a számítógépes játékot játszva hallott először ilyen muzsikát, és ez a megállapítás különösen a legfiatalabbakra igaz: a hétévesek 18%-a már beszámolt ilyen élményről.

Daniel Barenboim az Európai Parlamentben az iskolai zeneoktatás fontosságáról is beszélt

Az RPO képviselője az eredmények kapcsán megjegyezte: annak ellenére, hogy folyamatosan azt érezzük, az iskolák többet tehetnének azért, hogy a gyerekek szimfonikus zenét halljanak, a mindennapokban találkoznak ezzel a műfajjal. A gyerekek egynegyede autózás közben hallott már ilyen muzsikát, 17%-uk pedig a rádiót jelölte meg médiumként. Miközben az is igaz, hogy az Egyesült Királyságból folyamatosan érkeznek az olyan hírek, amelyek az iskolai ének-zene oktatás eltűnéséről szólnak, és ennek hatása van az érdeklődési kör kialakítására.

A digitális korszak azonban új lehetőségeket is biztosít. A londoni együttes nemrégiben tartott PlayStation koncertet, és együttműködnek a Google Arts & Culture projekttel is, hogy minél több fiatalhoz jusson el a klasszikus zene.

Hangszert minden gyereknek!

(Via Rhinegold Publishing)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!